Німецькі посадовці закрили серверну інфраструктуру російського даркнет-ринку Hydra, конфіскувавши у процесі біткоїнів на €23 мільйони. Про це заявила Федеральна поліція Німеччини.

Разом із закриттям серверів, розташованих у Німеччині, влада також починає розслідування «невідомих операторів і адміністраторів» Hydra, яких підозрюють у продажу наркотиків та відмиванні коштів. Німецькі посадовці заявляють, що ринок досліджують із серпня 2021 за допомогою США, але жодних арештів ще не проводили. 

За даними Wired, розслідувальна компанія Chainanalysis виявила $200 мільйонів у вкраденій криптовалюті, які дрейфували на платформі 2021 та на початку 2022 року. В тому числі $5 мільйонів були пов’язані з шахрайством, $4 мільйони – з вимаганням, а ще $4 мільйони прийшли з підсанкційних джерел. Загалом у транзакціях $2 мільярди походили з «ризикових» джерел.

У відповідь на закриття, Міністерство фінансів США оголосило про накладення санкцій на Hydra та російський обмінник криптовалют Garantex. Штати також працюють над тим, щоб ідентифікувати понад 100 криптовалютних адрес, пов’язаних з нелегальним ринком. Цим вони дають зрозуміти злочинцям, що ховатись на темному боці мережі більше не вийде – як не можна буде сховатись в Росії або іншій точці світу. У США заявляють, що у співпраці з партнерами будуть продовжувати руйнувати ці мережі. 

Hydra – це даркнет-ринок, в першу чергу орієнтований на криміналітет Росії та найближчих країн. Він працює як хаб для передачі наркотиків, краденої інформації про кредитні карти, фальшивих грошей і документів, інших нелегальних послуг. Через сайт дилери могли спілкуватись і передавати наркотики, ховаючи їх у місцях, позначених геотегами. 

На майданчику «працюють» близько 17 мільйонів користувачів та 19 000 продавців. Hydra має найбільший коефіцієнт оборотності з-поміж інших даркнет-ринків світу. Лише у 2020 році загальний оборот коштів тут склав €1.23 мільярди. 

Хоча Hydra найбільш відома за продаж наркотиків, відмивання криптовалют також стає помітним трендом на ринку. Кіберзлочинці можуть придбати криптовалюту в обмін на рублі, а згодом отримати готівку через платіжні додатки на кшталт YooMoney, Tinkoff чи QUIWI. Інші злочинці для відмивання криптовалют використовували спосіб, яким доставляють наркотики. Кур’єр міг закопати гроші у визначеному місці, де клієнт пізніше б їх вийняв.