Meta Platforms – власник Facebook та Instagram – тимчасово блокувала хештеги, під якими розміщували дописи про вбивства цивільних у Бучі. Як пояснив спікер компанії Енді Стоун, це зробила автоматична система, що сканувала фото на предмет сцен насильства в обох соцмережах. Вона була відповідальна і за блокування хештегів #bucha, #buchamassacre тощо. 

«Це сталось автоматично через графічний контент, який люди розміщували під цими хештегами. Коли ми дізналися про це вчора, то швидко зреагували та розблокували хештеги», – написав у Твіттері спікер Meta.

Facebook та Instagram дозволяють публікувати жорстокий контент, якщо він допомагає розповісти про порушення прав людини. Однак його можуть видалити, якщо сцени надто явні або прославляють страждання. Соцмережі також додають попередження, на які користувачі можуть клікнути перед тим, як побачити фото. 

Правозахисники розкритикували Meta за видалення жорстокого контенту під час збройної агресії Росії проти України. За їх заявою, це призводить до видалення важливих свідчень військових злочинів, оскільки дані стирають із серверів за 90 діб. 

У відповідь на критику в компанії запевнили, що Meta «шукає способи зберегти цей та інші види контенту, якщо його прибирають». Особливо це стосується випадків, що стосуються війни в Україні. На цей час хештеги вже розблоковано.