Сполучені Штати успішно випробували гіперзвукову ракету HAWC в середині березня, проте промовчали про це, щоб уникнути ескалації напруженості з Росією. Джерело з оборонного сектору повідомило CNN, що таке рішення було прийнято, оскільки президент Джо Байден збирався відправитися в Європу.

За словами чиновника, Hypersonic Air-breathing Weapon Concept (HAWC) був запущений з бомбардувальника B-52 біля західного узбережжя під час першого успішного випробування версії системи від Lockheed Martin. Прискорювальний двигун розігнав ракету до високої швидкості, після чого гіперзвуковий прямоточний повітряно-реактивний двигун (ГПВРД) штовхнув ракету на гіперзвукову швидкість 5 Махів і вище.

Посадовець надав мінімум деталей випробування ракети, зазначивши лише, що вона злетіла на висоту понад 19 тис. метрів та на відстань понад 480 км. Але навіть на нижній межі гіперзвукової швидкості – близько 6115 км на годину – політ на 480 км займає менш як 5 хвилин.

Випробування відбулися через кілька днів після того, як Росія заявила, що під час вторгнення в Україну використала власну гіперзвукову ракету, стверджуючи, що вона вразила склад боєприпасів на заході країни.

Проте ракета «Кинджал» — це просто повітряна версія російської балістичної ракети малої дальності «Іскандер». Іншими словами, це різновид усталеної технології, на відміну від революції в гіперзвуковій зброї. Випробування в США було складнішим, з використанням ГПВРД. Ракета HAWC також не має боєголовки: замість цього вона покладається на свою кінетичну енергію для знищення цілі.

Випробування в США є другим успішним запуском ракети HAWC, і першим для версії від Lockheed Martin. У вересні минулого року ВПС випробували Raytheon HAWC, оснащений ГПВРД-двигуном Northrop Grumman.

Згідно з пресрелізом Агентства передових оборонних дослідницьких проєктів (DARPA), випробування відповідали всім основним цілям, включаючи інтеграцію та випуск ракети, безпечне відокремлення від літака-носія, стрільбу з ракети-носія та політ. Тоді чиновники також надали кілька подробиць про політ, не згадуючи про те, як швидко летіла ракета або яку відстань вона подолала. У релізі лише було вказано, що ракета рухалася зі швидкістю понад 5 Махів.