Німеччина отримала дозвіл від Ізраїлю та США на закупівлю системи протиракетної оборони Arrow 3, повідомляє The Jerusalem Post.

Німецькі законодавці в минулому наполягали на придбанні ізраїльської системи протиповітряної оборони «Залізний купол». Проте глава німецьких ВПС генерал-лейтенант Інго Гергарц розказав, що Arrow 3 є найбільш актуальною системою для протистояння загрозам, які стоять перед європейською нацією.

«Залізний купол використовується для загроз на короткому радіусі, у нас досить потужна промисловість, і ми самі забезпечимо для цього системи», — сказав Герхарц. «А для перехоплення на більшій висоті у нас є система озброєння «Патріот», яку ми будемо модернізувати. Але якщо це загрози в діапазоні 15 000 км, то це екзоатмосфера, у нас нічого немає, і тому я уважно подивився на Arrow 3, і ми дійсно зацікавлені в системі».

Закупівля системи, на якій наполягав канцлер Олаф Шольц, «починається зі схвалення Ізраїлю та Сполучених Штатів, і вони дали нам його», – сказав Гергарц. «Вони дали нам згоду на те, що ми можемо співпрацювати. Але про деталі ще треба поговорити».

Якщо Німеччина придбає систему, це стане першим випадком, коли Arrow 3, одна з найдосконаліших систем протиповітряної оборони Ізраїлю, здатна перехоплювати балістичні ракети на висоті понад 100 км і з дальністю дії до 2400 км, буде продана іншій країні.

Росія розмістила ракети «Іскандер» у місцях, які можуть досягти багатьох європейських міст, як-от Берлін. Ракети, які використовувалися в Україні, літають надто високо, щоб їх знищити звичайні системи протиповітряної оборони.

«Ми всі повинні підготуватися до того, що у нас є сусід, який зараз готовий застосувати силу для відстоювання своїх інтересів. Ось чому ми повинні працювати разом, щоб цього не сталося», – сказав Шольц в інтерв’ю німецькому телебаченню минулого тижня.

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну Німеччина збільшила свій оборонний бюджет до 2% ВВП і заявила, що створить спеціальні фонди в розмірі 100 мільярдів євро для швидкого оновлення своїх збройних сил.