Apple планує запустити покупку iPhone за підпискою, що має дозволити компанії отримати більше доходу від гігантської бази користувачів. Також виробник будує власну фінансову інфраструктуру, щоб зменшити свою залежність від банків, повідомляє Марк Гурман з Bloomberg.

Apple працює над послугою підписки на iPhone, яка має суттєво змінити процес покупки смартфона, дозволяючи користувачам по суті орендувати свій пристрій і щорічно отримувати нову модель. Як і в інших сервісах такого роду, Apple хоче перейти до такої моделі продажів через дуже просту причину: заробляти більше грошей.

Зараз тільки завзяті шанувальники Apple щороку отримують нові iPhone. Більшість споживачів оновлюються лише тоді, коли вважають, що це необхідно.

За даними Counterpoint Research, середня ціна продажу iPhone становить близько $825. Це означає, що Apple заробляє трохи понад $800 від одного клієнта iPhone кожні три роки. Запуск підписки може дозволити компанії підвищити цю суму до $1000 та ще й повернути вже використаний iPhone для продажу на вторинному ринку.

Стартові ціни на iPhone 13, Pro і Pro Max в США без податків стартують з $799, $999 та $1099. Якщо взяти для прикладу місячні платежі в $35, $45 і $50, то ось скільки Apple заробить протягом трьох років від місячної підписки у порівнянні з попередньою ціною:

  • iPhone 13 ($35 на місяць): $1260 за три роки замість $799;
  • iPhone 13 Pro ($45 на місяць): $1620 замість $999;
  • iPhone 13 Pro Max ($50 на місяць): $1800 замість $1099.

Очевидно, що це просто математика, але Apple раптом може заробляти значно більше грошей з одного споживача. І перевагою для клієнтів є відсутність необхідності викладати сотні доларів наперед за новий iPhone. Вони можуть отримувати останню модель щороку, а не кожні три роки.

Компанія може заробити додаткові гроші, якщо програма буде пов’язана з високоприбутковими пакетами цифрових послуг Apple One та AppleCare.

Навіть якщо підписка на смартфони Apple буде меншою на місяць, ніж наведена у прикладі, компанія все одно виграє від постійного припливу старих телефонів, які вона зможе знову продати. Компанія генерує понад 40% свого прибутку на продажах iPhone, тому їй вигідно розширювати цей прибутковий бізнес.

У довгостроковій перспективі Apple буде заробляти набагато більше грошей, ніж зараз без послуги підписки. iPhone має досить низький коефіцієнт відмов, і користувачі цієї програми цілком можуть залишатися в ній протягом десяти років або більше. Це більше ніж $4000 прибутку на клієнта за десятиліття — тільки на iPhone — за сценарієм $35 на місяць.

Інше питання, яке турбує покупців, чим ця програма буде відрізнятися від кредиту чи розстрочки від оператора. Підписка на iPhone більше схожа на оренду, оскільки клієнт сплачує комісію, яка не є просто вартістю смартфона, розділеною на два роки. Він сплачує частину вартості iPhone, але ніколи не володієте ним повністю та може замінити його, коли вийде нова модель.

Apple також працює над секретним проєктом, щоб «вирватися» з існуючої фінансової системи. Компанія серйозно налаштована зробити фурор у світі фінансових послуг. На додаток до роботи над послугою підписки на апаратне забезпечення та пропозицією «купуй зараз, плати пізніше», компанія розробляє власну фінансову серверну технологію та технологію обробки платежів, щоб підтримувати майбутні послуги з незначною залежністю від партнерів.

Це класичний підхід Apple: компанія любить з часом переходити від сторонніх технологій до внутрішніх систем для розв’язання критичних питань.

Великий успіх Apple пов’язаний з поєднанням апаратного забезпечення, програмного забезпечення та послуг. Компанія завжди просувала єдиний пакет для своїх продуктів, і розробка власної технології для фінтех-послуг є чіткою частиною цієї стратегії.

Є й інші переваги. Відмовляючись від послуг зовнішніх партнерів, які зараз зосереджені на ринку США, Apple зможе швидше розширити послуги в інших країнах. Розробка нових функцій також, ймовірно, займе менше часу, якщо в них буде задіяно менше сторонніх осіб. Першою фінансовою послугою, яка, ймовірно, буде використовувати технологію Apple, буде «купи зараз, плати пізніше».