Після того, як президент Зеленський під час відеозвернення до австралійських законодавців 31 березня 2022 р. попросив їх надіслати в Україну зброю, та конкретно назвав серед потреб ЗСУ бронеавтомобілі Bushmaster, влада Австралії швидко ухвалила позитивне розв’язання цього питання. Повнопривідні колісні бронеавтомобілі Bushmaster PMV вже невдовзі відправляться в Україну. Про це пише Defense Express.

«Ми не просто посилаємо наші молитви, ми надсилаємо нашу зброю, ми надсилаємо наші боєприпаси, ми посилаємо нашу гуманітарну допомогу, ми посилаємо все це, бронежилети, все це і ми також будемо надсилати нашу бронетехніку, наші Bushmasters», – наголосив прем’єр-міністр Австралії Скотт Моррісон.

Bushmaster PMV (Protected Mobility Vehicle – Захищена мобільна машина) або Bushmaster IMV (Infantry Mobility Vehicle – Піхотна мобільна машина) – австралійський колісний повнопривідний бронеавтомобіль, що випускає компанія Thales Australia.

Bushmaster створений для використання у пустельних районах північної Австралії. Бронеавтомобіль може перевозити 9 солдатів з запасами їжі, 270 л води та набоїв на 3 дні автономного супротиву. Кабіна обладнана кондиціонером та системою охолодження води. Bushmaster є захищеним транспортером, а не бронетранспортером, тому має відносно великі габарити та слабке озброєння. Він не призначений для безпосередньої участі у бою, а лише для транспортування військовослужбовців. Однак машина має захист від мін і засідок MRAP.

Bushmaster PMV – бронеавтомобіль з Австралії для ЗСУ

Bushmaster випускається у шести модифікаціях – транспорт, командирська машина, підтримки, мінометна машина, польова амбулаторія, розвідувальна. Крім того, на базі Bushmaster розроблені цивільна пожежна машина FireKing та Панцирна машина бойової підтримки ACSV (Armoured Combat Support Vehicle).

Bushmaster PMV став на озброєння Австралійських сил оборони у 2004 році. Крім того, машини закупили Нідерланди, Велика Британія, Індонезія, Ямайка, Японія. Вартість Bushmaster PMV становить $500 000 (це саме долари США).

Прем’єр-міністр Австралії Скотт Моррісон сказав, що для доставки бронеавтомобілів будуть використані транспортні літаки Boeing C-17 Globemaster. Але точна кількість та дата відправки Bushmaster до України наразі невідома.

Bushmaster PMV – бронеавтомобіль з Австралії для ЗСУ

Характеристики
Вага – 12,4 т
Довжина – 7,180 м
Ширина – 2,480 м
Висота – 2,650 м
Обслуга – 1 людина
Десант – 9 осіб
Броня – монокок від STANAG 4569 рівня 1 (стандарт) до STANAG 4569 рівень 5 (опціонально)
Двигун – Caterpillar 3126E, 6-циліндровий турбодизель
Потужність – 330 к.с. (246 кВт)
Питома потужність – 26,4 к.с./т
Підвіска – 4×4
Дорожній просвіт – 470 мм
Швидкість – 100 км/год
Операційна дальність – 800 км
Прохідність – підйом: 60°
стінка – 0,4 м
брід – 1,2 м
Зброя – дистанційно керована збройна установка 12,7-мм кулемета або 40-мм гармати плюс відкрита вежа для 12,7-мм кулемета або 40-мм автоматичної гармати