Чотири російських літаки, що злетіли з авіабази в Калінінграді порушили повітряний простір Швеції поблизу острова Готланда. Є підстави вважати, що два літаки могли нести ядерну зброю. Інцидент стався ще 2 березня 2022 р., але тільки вчора, 30 березня, про нього сповістив ТВ-канал TV4 Nyheter. Як вважають журналісти шведського телеканалу, порушення було навмисним актом залякування.

В інциденті брали участь два штурмовики Су-24 у супроводженні двох винищувачів Су-27. Порушення повітряного простору Швеції тривало близько хвилини. Повітряні сили країни направили на зустріч росіянам два винищувачі Saab JAS 39 Gripen, які зробили фотознімки російських літаків.

Представники збройних сил Швеції відмовились коментувати факт наявності ядерної зброї на літаках-порушниках, однак вважають, що саме порушення повітряного простору було навмисним.

«Ми оцінюємо це як свідому дію. Це дуже серйозно, особливо тому, що вони воююча країна», – сказав командувач ВПС Швеції генерал-майор Карл-Йохан Едстрем.

Це вже не перший з початку російсько-української війни випадок порушення літаками та БПЛА Росії повітряного простору нейтральних країн Європи та навіть країн, що входять до НАТО.