Російські БПЛА, яке збиває наше доблесне ППО, ТрО й навіть жіночки з банками помідорів, майже цілком виготовлені з імпортних компонентів. Про це свідчить розбірка дронів, що впали та були захоплені ЗСУ. Тобто при діючих санкціях Росія не зможе поновлювати флот БПЛА, як розвідувальних, так і ударних.

Наприклад, ударний БПЛА «Форпост» (ізраїльський IAI Searcher, що збирають у Росії), має такі компоненти: німецький двигун 3W-55i від3W-Modellmotoren Weinhold GmbH; американську вентильну матрицю Spartan XC3550 від Xilinx; елементи паливної системи від ірландської Tillotson; GPS-антену американської Antcom; швейцарський навігаційний модуль від MicroEM; британський динамічний вимірювальний блок (DMU02 або DMU10 – залежно від року випуску БПЛА) від Silicon Sensing Systems; радіочастотний модуль 9XTend 900 МГц, виготовлений американською компанією Digi International; південно-корейський мережевий контролер iEthernet W5300 компанії WIZnet; GNSS-приймач NV08C-CSM американської компанії NVS Technologies AG.

Російські БПЛА майже цілком виготовлені з імпортних компонентів

БПЛА «Елерон» обладнаний 32-бітним мікроконтролером швейцарської STMicroelectronics; японськими фотокамерами Sony FCB-EX11DP та Olympus Stylus TG-860.

БПЛА «Гранат» має у складі фотообладнання японської компанії Canon, електронні компоненти з США від Intel та Pulse Electronics, акумулятори американської MaxAmps; двигун від чеської Model Motors.

БПЛА «Застава» містить електронні компоненти ізраїльських Elbit Systems та Data Links та американської Vweb, німецький двигун від Hacker Motor, автопілот AP04M від іспанської UAV Navigation та швейцарський GPS-модуль від u-blox.

Російські БПЛА майже цілком виготовлені з імпортних компонентів

Імпортні компоненти БПЛА «Орлан-10»: китайський GPS-трекер HC4060 2H7A201 або STC 12LE5A32S2 35i; стартер-генератор PTN78020 від американської Texas Instruments; двигун з модулем запалювання японської SAITO; франко-італійський польотний контролер від STMicroelectronics; датчики тиску американської Freescale Semiconductor; датчик компасу HMC6352 від американської ж Honeywell; приймач модуль GPS LEA-6N швейцарської u-blox; модуль передачі телеметрії на мікроконтролері ATxmega256A3 американської Microchip, німецький передавач RF3110 від Municom та ресивер DP1205-C915 від AnyLink.

Як ви бачите, імпортні компоненти є майже в кожному російському БПЛА, та в великій кількості. Здається єдине, що у цій техніці дійсно російське – це корпус (пластик або дерево) та парашут (тканина). Але є питання на якому обладнанні виробляються той самий пластик та тканина і звідкіля береться дерево, скоріше за все, усе це теж імпортне.

Російські БПЛА майже цілком виготовлені з імпортних компонентів

Тобто, при діючих санкціях Росія навряд чи зможе поповнювати свій флот дронів, хіба що закупати нові в Ірану, тому що Китай не буде наражати себе на американські санкції.

На 29 березня 2022 року по інформації Генерального штабу ЗСУ знищило 71 російський БПЛА оперативно-тактичного рівня. Запас тане і це дуже добре.