Як повідомляє пресслужба Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Верховна Рада прийняла зміни до статей 361 та 361-1 Кримінального кодексу України. Вони дозволять залучати незалежних IT-фахівців до тестування надійності та безпеки важливих інформаційних систем.

Держспецзв’язку розробила законопроєкт на виконання рішення Ради національної безпеки й оборони щодо покращення стану кібербезпеки держави та запобігання інцидентам, подібним тому, який трапився 14 січня цього року.

Завдяки ухваленим змінам втручання в роботу інформаційних, електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж не вважатиметься несанкціонованим, якщо таке втручання вчинено відповідно до Порядку пошуку та виявлення потенційних вразливостей таких систем чи мереж.

Невдовзі Держспецзв’язку сформує необхідний порядок для подібних робіт. Передбачається навіть запуск системи баг-баунті, тож фахівці зможуть заробити на такій діяльності, а безпека державних ресурсів зросте.