Міністерство оборони України почало використовувати технологію розпізнавання обличчя Clearview AI. Про це розказав генеральний директор компанії після того, як сам стартап запропонував ідентифікувати російських нападників та загиблих, а також боротися з дезінформацією.

Україна отримує безплатний доступ до потужної пошукової системи Clearview AI для облич, що дозволяє владі потенційно перевіряти людей на контрольно-пропускних пунктах, серед іншого, додав Лі Волоскі, радник Clearview і колишній дипломат при президентах США Барака Обами та Джо Байдена.

Плани почали формуватися після того, як Росія вторглася в Україну, і виконавчий директор Clearview AI Хоан Тон-Тат надіслав Києву листа з пропозицією допомоги, передає Reuters.

Раніше представник Міністерства цифрової трансформації України заявив, що розглядає пропозиції від американських компаній зі штучного інтелекту, таких як Clearview. Багато західних компаній пообіцяли допомагати Україні, надаючи апаратне забезпечення, засоби кібербезпеки та іншу підтримку.

Ця база даних може допомогти Україні легше ідентифікувати загиблих, ніж намагатися зіставити відбитки пальців. До того ж вона працює, навіть якщо у загиблого пошкодження обличчя, пояснює Хоан Тон-Тат.

У листі виконавчого директора Clearview AI також сказано, що технологія може бути використана для возз’єднання біженців, розлучених зі своїми сім’ями, виявлення російських оперативників та допомоги уряду в розвінчанні неправдивих публікацій у соціальних мережах, пов’язаних з війною.

Точна мета, для якої Міністерство оборони України використовує цю технологію, залишається в секреті. Очікується, що інші державні органи України запустять Clearview AI найближчими днями, зазначив Лі Волоскі, радник стартапу.

За словами Волоскі, зображення «ВКонтакте» роблять набір даних Clearview AI повнішим, ніж у PimEyes, загальнодоступної пошукової системи зображень, яку часто використовували для ідентифікації людей на фотографіях.