Люди в усьому світі використовували сайт 1920.in, щоб спробувати обійти пропагандистську машину Кремля, надсилаючи повідомлення про війну в Україні випадковим людям у Росії.

Сайт був розроблений групою польських програмістів, які отримали близько 20 мільйонів номерів мобільних телефонів і близько 140 мільйонів електронних адрес, що належать російським приватним особам і компаніям. Сайт випадковим чином генерує номери й адреси з цих баз даних і дозволяє будь-кому в будь-якій точці світу надсилати їм повідомлення з можливістю використання попередньо складеного повідомлення російською мовою, яке закликає людей обійти цензуру.

З моменту запуску 6 березня тисячі людей по всьому світу, в тому числі багато в США, використовували цей сайт, щоб надсилати мільйони повідомлень російською мовою, кадри з війни або зображення з західних ЗМІ, що документують напад Росії на цивільне населення, згідно зі Squad303, як називає себе група, яка створила інструмент.

Ця ініціатива є однією з низки зусиль, переважно західних медіаорганізацій та урядів, які намагаються достукатися до пересічних росіян із закликом до повалення путінського режиму. Проте, як бачимо, ці зусилля не вплинули на обізнаність росіян та їхнє бажання зупинити війну.

«Нашою метою було прорвати путінську цифрову стіну цензури та переконатися, що росіяни не будуть повністю відрізані від світу та реальності того, що Росія робить в Україні», – сказав речник Squad303.

Програміст, який попросив не називати його особу, порівняв ці зусилля з такими проєктами часів холодної війни, як фінансоване США радіо «Вільна Європа», яке транслювало радіопрограми кількома мовами через залізну завісу. Майже сім мільйонів текстових повідомлень і два мільйони електронних листів було надіслано за допомогою сайту з моменту його створення тиждень тому, сказав він.

Назва групи походить від підрозділу британських ВПС, що складався з польських льотчиків, прославлених своїм внеском у битву проти нацистської Німеччини. Назва сайту, створеного групою – 1920.in, є посиланням на радянсько-польську війну 1920 року, під час якої численні польські сили відбивали радянське вторгнення.