KSE Institute спільно з Офісом Президента України та Міністерством економіки започаткували проєкт «Росія заплатить». Його мета – зібрати інформацію про об’єкти, що були зруйновані та продовжують руйнуватися в результаті війни, яку Росія розв‘язала проти України.

На спеціально створеному сайті кожен зможе надати інформацію про шкоду, завдану в результаті війни проти України. Надалі ця інформація буде використана українським урядом як докази в міжнародних судах для відшкодування Росією завданих збитків.

Ресурс вже містить інформацію, зібрану командою КSЕ та волонтерами, щодо пошкоджень фізичної інфраструктури, житлових будівель за перші 14 днів війни. Дана інформація базується на аналізі понад 1800 повідомлень громадян, уряду, місцевих органів влади щодо втрат та пошкоджень по всій країні.

Зокрема, за наявною інформацією, наразі пошкоджено та / або повністю зруйновано щонайменше 200 освітніх закладів, 30 закладів охорони здоров’я, 8 церков, 1600 житлових будинків, 19 адміністративних будівель, 23 заводи / їхні склади, 12 аеропортів, 5 ТЕС / ГЕС тощо. Крім того, зруйновано / виведено з ладу понад 15 тисяч кілометрів автомобільних доріг, 5 тисяч кілометрів залізничних шляхів, 12 аеропортів, 350 мостів та мостових переходів тощо.

Загальна оціночна вартість пошкоджених / зруйнованих об’єктів, за попередньою оцінкою КSЕ, у випадку їх повного руйнування може складати до 1,5 трильйонів гривень або до $54,3 мільярда. Втім, вартість відновлення цих втрат, ймовірно, буде значно більшою, адже буде необхідний демонтаж зруйнованих будівель / об’єктів та відбудова значної кількості з них з нуля.

Також дана оцінка не враховує інформацію щодо шкоди, завданої внаслідок бойових дій, мінування, природнім ресурсам, тваринному господарству, запасам компаній (на складах, в магазинах тощо), рухомого майна, військового майна, майна телеком-операторів тощо.

Окрім сайту, подати інформацію щодо пошкоджень можна за допомогою чат-боту https://t.me/Damage_in_ua_bot.

Як зазначають автори проєкту, кожному, хто надаватиме інформацію про руйнування, буде забезпечена конфіденційність даних. Так само не буде оприлюднюватися інформація про конкретні руйнування. Публічно під час воєнного стану буде доступна лише узагальнена статистика. Вся надана інформація про втрати буде надалі перевірятися та верифікуватися командою аналітиків.