Засновник DuckDuckGo, альтернативної Google пошукової системи, що роками рекламує свої «неупереджені» результати пошуку, оголосив, що сервіс буде знижувати рейтинги сайтів на основі того, чи вважають їх пов’язаними з російською дезінформацією.

«Як і багатьох інших, мене нудить від вторгнення Росії в Україну та гігантської гуманітарної кризи, яку вона продовжує створювати, – написав у Twitter генеральний директор і засновник DuckDuckGo Габріель Вайнберг. – У DuckDuckGo ми запускаємо пошукові оновлення, які знижують рейтинг сайтів, пов’язаних з російською дезінформацією».

Вайнберг також зазначив, що на додаток до зниження рейтингу цих сайтів, DuckDuckGo розміщує «модулі новин та інформаційні вікна у верхній частині результатів пошуку DuckDuckGo (де їх бачать і натискають найчастіше), щоб виділити якісну інформацію для тем, які швидко розгортаються».

До оголошення Вайнберга DuckDuckGo робив кілька заяв протягом більш ніж п’яти років, які позиціювали сервіс, як пошукову систему, що надає «неупереджені результати». Окрім того, у DuckDuckGo критикували інші пошуковики за те, що вони не показують «нейтральні результати».