Законопроєкт 5708, що підтриманий сьогодні Верховною Радою у першому читанні, посилює відповідальність за незаконне використання цивільної вогнепальної зброї в Україні, одночасно лібералізуючи її обіг.

Метою законопроєкту є посилення дотримання режиму законності в питаннях визначення правового режиму власності на зброю, закріплення основних прав та обов’язків громадян і юридичних осіб щодо виробництва, набуття, володіння, розпорядження та використання зброї і боєприпасів, врегулювання інших суспільних відносин, що безпосередньо з цим пов’язані.

Законопроєктом передбачаються наступні категорії зброї:

  • А – автоматична вогнепальна зброя;
  • В – гладкоствольна короткоствольна вогнепальна зброя (травматична);
  • С – короткоствольна вогнепальна зброя, (за виключенням гладкоствольної короткоствольної (травматичної) зброї);
  • D – довгоствольна вогнепальна гладкоствольна зброя;
  • Е – довгоствольна вогнепальна нарізна і комбінована вогнепальна зброя.

Також законопроєкт передбачає відповідні правки до КУпАПу та ККУ.

Звісно, законопроєкт 5708 — лише основа для майбутніх змін, але деякі питання виникають до нього вже зараз. Наприклад, зрозуміло, що права на володіння вогнепальною зброєю можуть позбавити за порушення правил її носіння або транспортування у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння. Але також за прострочені аліменти, що вже викликає окремі питання.

Також є питання до понять “транспортування” та “носіння” і де закінчується одне і починається інше. Тим більше, що порушення правил транспортування є адміністративним порушенням, а порушення правил носіння — кримінальною справою.

Верховна Рада України підтримала у першому читанні законопроєкт 5708 про обіг вогнепальної зброї

Але, хай там як, законопроєкт 5708 — величезний крок уперед для держави, частина якої окупована сусідньою країною, що призвело до появи великої кількості незареєстрованої зброї серед різних верств населення. Перехід від тотальної заборони до цивілізованого ринку – це завжди добре.