Як ми писали раніше РНБО ухвалило рішення рекомендувати президенту Володимиру Зеленському запровадити надзвичайний стан на всій території України. Сьогодні Рада планує розглянути це питання. Якщо таке рішення буде ухвалене і вступить в дію, що це означає?

  • На територіях областей починають діяти оперативні штаби під головуванням голів ОДА/КМДА
  • Встановлюється посилений контроль в’їздів та виїздів з території міст та областей
  • Може обмежуватися рух транспортних засобів та здійснюватися їх огляд
  • Встановлюється заборона на проведення масових заходів
  • Забороняється проведення мітингів
  • Можуть бути інші обмежувальні заходи.
  • Комендантську годину на територіях областей та міст не запроваджуватимуть до ухвалення окремого рішення.

Крім того, деякі додаткові обмеження Держприкордонслужба вже вводить у районах, які межують з Росією, Білоруссю та тимчасово окупованою територією України й тих, що прилягають до морського узбережжя. Перш за все такі заходи запроваджені для посилення контролю за дотриманням прикордонного режиму, запобігання дестабілізації обстановки на держкордоні та іншим правопорушенням.

Серед обмежень: перебування у прикордонні у нічний час, вихід будь-яких плавзасобів з пунктів базування, рух транспорту (окрім військового, силових структур, агротехніки) дорогами, що відсутні в реєстрі автомобільних доріг та ведуть до державного кордону і не забезпечують пересування до встановлених пунктів пропуску через державний кордон. Також режимні заходи введені щодо перебування іноземців у прикордонній смузі, використання радіостанцій, здійснення польотів легкомоторних та безпілотних летальних апаратів, відео-, кіно-, фотознімання особового складу, об’єктів, будівель, споруд, транспорту та інших об’єктів, що належать Державній прикордонній службі України, та пересування по берегу чи льоду прикордонних водойм.

Будь ласка, довіряйте інформації тільки з офіційних джерел. Адже сьогодні багато спекуляцій і маніпуляцій – щоб підірвати стабільну ситуацію в країні. Це – теж частина війни Росії проти України.