Американські дослідники стверджують, що під час смерті наші мозкові хвилі виявляються так само як під час сну, спогадів чи медитації, і наш мозок залишається активним та скоординованим під час і навіть після смерті. Команда дослідників вимірювала мозкові хвилі 87-річного чоловіка з епілепсією, коли у нього, на жаль, стався серцевий напад, і він помер.

Вони змогли зібрати дані за 30 секунд до та після того, як серце пацієнта перестало битися. За словами дослідників, зареєстровані ними мозкові хвилі зазвичай пов’язані з високими когнітивними функціями та можуть бути буквальним прикладом того, як чиєсь життя промайнуло перед очима.

Тепер дослідження цих результатів, опубліковане вченими з University of Louisville / Університету Луїсвілля у науковому журналі Frontiers, дає нове уявлення про можливу організаційну роль мозку під час смерті та пропонує пояснення яскравих спогадів про життя у цей трагічний момент.

Мозкові осциляції (відоміші як “мозкові хвилі”) – це патерни ритмічної активності мозку, зазвичай присутні в живому людському мозку. Різні типи осциляцій, включаючи гамма, беруть участь у висококогнітивних функціях, таких як концентрація уваги, сон, медитація, відновлення пам’яті, обробка інформації та свідоме сприйняття, подібно до тих, які пов’язані зі спогадами.

“Ми виміряли 900 секунд активності мозку в момент смерті та поставили собі за мету вивчити, що відбувається за 30 секунд до і після того, як серце перестає битися”, — доповідє д-р Аджмал Земмар, нейрохірург з University of Louisville у США, який організував дослідження. “Безпосередньо до та після зупинки серця ми спостерігали зміни у певній групі нейронних коливань, так званих гамма-коливаннях, а також в інших, таких як дельта-, тета-, альфа- і бета-коливання”.

“Через генерацію коливань, що беруть участь у відновленні пам’яті, мозок, можливо, відтворює останні спогади про важливі життєві події безпосередньо перед смертю”, – припускає Земмар. “Ці результати кидають виклик нашому розумінню того, коли саме закінчується життя, і породжують важливі питання, наприклад, пов’язані з термінами донорства органів”.