Компанія Ford розробила прототип системи допомоги водієві, що не просто попереджає його про об’єкти навколо автомобіля, але й вказує, звідки походить потенційна небезпека та який її характер. Рішення розпізнає тип і напрямок об’єкта, що рухається поруч із машиною, і відтворює з цього боку відповідний звук, наприклад, велосипедний дзвінок.

Відзначимо, що сучасні автомобілі оснащуються різними системами підвищення обізнаності водія про об’єкти навколо, які в іншому випадку він міг би не помітити. Найпростішими з них, такими як парктронік та камера заднього виду, часто оснащуються навіть бюджетні моделі. Дорожчі авто, своєю чергою, як правило, мають також датчики сліпих зон – вони попереджають про те, що в області, яку водій не бачить ні у дзеркалі заднього виду, ні через вікно, знаходиться якась перешкода.

Автомобіль Ford попередив водія про наближення велосипедиста спрямованим сигналом

Інженери з Ford розробили прототип досконалішої системи, що також відстежує сліпі зони навколо машини, але при цьому дає більш інформативні сигнали. Вона використовує датчики, що вже встановлюються в автомобілі компанії, такі як камери й радари, та з їхньою допомогою визначає місцеперебування та тип об’єктів, які наближаються до транспортного засобу: це можуть бути інші машини, пішоходи та велосипедисті. Коли об’єкт знаходиться поруч з автівкою, система видає з найближчого до нього динаміка відповідний звук: звук двигуна, крокування або дзвінок велосипеда.

Оскільки звук видається саме з того боку, з якого наближається загроза, водій може швидко подивитися у потрібну сторону та більш ефективно оцінити обставу. Розробники протестували систему на стенді, де водій був оточений колонками та мав визначити місцеперебування та тип об’єкта-перешкоди у комп’ютерній симуляції. Учасники успішно впоралися з завданням у 74% випадків.

Коли така система з’явиться у серійних автомобілях компанії, наразі не уточнюється.