Якщо хтось ще пам’ятає, кілька років тому у Google був проєкт нового поштового клієнта — Inbox, який мав стати продуктивнішим та зручнішим у користуванні, ніж Gmail. Як заведено у Google, проєкт був незабаром закритий, а всі його напрацювання обіцяли втілити у майбутніх версіях Gmail — та так і не втілили.

Втім, розробники Inbox, виявляється, не відмовилися від своїх ідей і днями представили свій новий поштовий клієнт — Shortwave, який має усі ознаки “спадкоємця” Inbox. Він сприймає папку “Вхідні” як своєрідний “список справ”, які можна закріплювати згори та сортувати за пріоритетом, а не часом отримання.

Так само як і свого часу Inbox, Shortwave автоматично сортує усю кореспонденцію, поєднуючи окремі листи у групи відповідно до контактів та контексту — повідомлення з соціальних мереж, розсилки новин, події з Календаря тощо “самостійно” прямують кожен до своєї групи.

Shortwave все ще на ранньому етапі розробки, тому функціональність все ще далека від фінальної — наприклад, переглянути вкладення в самому клієнті неможливо, для цього їх треба зберегти у системі.

Наразі поточна версія Shortwave доступна на десктопі як вебзастосунок для Chromium-браузерів, на iOS — в App Store, та на Android (проте остання версія все ще на зовсім ранньому етапі розробки, тому долучитися до неї можливо лише через приватний лист розсилки розробника).

На відміну від Inbox, що був власним проєктом Google, Shortwave — це продукт незалежної компанії, тому надавати йому доступ до власного Gmail-акаунта може бути не дуже обачним рішенням у випадку, якщо на нього зав’язані критичні функції, принаймні допоки проєкт не отримає комерційний реліз.

Бізнес-модель Shortwave передбачає безплатну версію, в якій буде доступ лише до листів, отриманих в останні 90 днів, та передплату $9 в місяць за необмежений доступ. З огляду на цей тариф, а також на те, що у Shortwave вже є розвинені функції спільної роботи, можна припустити, що його розробник здебільшого орієнтується на бізнес-клієнтів.