Ізраїльський стартап Mobileye, який належить Intel, оголосив про намір запустити у США службу автономних електробусів. Новий сервіс буде побудований на базі повністю безпілотних шатлів — вони не матимуть водійських крісел, оскільки всю роботу візьмуть на себе алгоритми в комбінації з камерами й лідарами. Перші такі автобуси з’являться у кількох штатах у 2024 році, після чого Mobileye спробує масштабувати свою технологію на всю країну.

Як повідомляє Times of Israel, для реалізації свої амбітних планів стартап нещодавно об’єднався з двома брендами – німецьким виробником електромобілів Benteler EV Systems та американським розробником ПЗ для транспортних послуг Beep Inc. Benteler надасть транспортну платформу, на якій збиратимуться шатли, а Beep – програмну інфраструктуру для обслуговування корпоративних та приватних клієнтів за розкладом та на вимогу.

Що стосується Mobileye, то вона займеться ключовою складовою — автономними технологіями. Запатентована система Mobileye Drive забезпечить транспортні засоби автономією четвертого рівня за шкалою Товариства автомобільних інженерів (SAE). Рішення умовно поділяється на дві частини: апаратні датчики та програмні інструменти. До датчиків відносяться камери, лідари та сенсори, які збирають інформацію про те, що відбувається навколо автомобіля, а під «інструментами» маються на увазі алгоритми машинного навчання, здатні аналізувати отримані дані.

Безпілотні шатли, розроблені стартапом Mobileye, вийдуть на дороги США у 2024 році

В результаті Mobileye Drive робить автомобілі “розумними”. Завдяки цій системі, за заявами компанії, робошатли зможуть самостійно розпізнавати пішоходів, дорожні знаки та інші об’єкти й працюватимуть навіть за складних погодних умов, а також будуть готові до нестандартних обставин – у крайньому разі ситуацію вирішать віддалені оператори. Партнери Mobileye вважають, що масовий перехід на такі автобуси дозволить зменшити затори у містах й зробить пересування дорогами більш безпечним, доступним та екологічним.

«Потреби в міській багатопасажирській мікромобільності постійно зростають у всьому світі, і ми повинні розв’язати цю проблему, аби зменшити завантаженість доріг, захистити довкілля та забезпечити надійну й безпечну мобільність для всіх», — пояснив Хінріх Вебкен, член консультативної ради Beep та колишній гендиректор Volkswagen North America.

У найближчі два роки Mobileye, Bentler та Beep тестуватимуть автономні системи на закритих територіях та дорогах загального користування. На додаток компанії побудують у США кілька виробничих об’єктів для серійного випуску безпілотних автобусів та картують міста, де працюватимуть перші служби робошатлів. Коли підготовка завершиться, партнери перейдуть до розгортання сервісу автономних пасажирських перевезень.

“Безпілотні шатли надаватимуть громадськості та комерційним клієнтам надійні цілодобові транспортні послуги на першій та останній милях, які будуть дешевшими й не менш комфортними, ніж традиційний транспорт”, – зазначив Марко Коллмайер, виконавчий директор Benteler.

Амбітний настрій Mobileye легко пояснити. Стартап з Єрусалиму досяг помітного прогресу в розробці автопілота і створив свій перший робомобіль задовго до угоди з Intel, а після поглинання ІТ-гігантом – отримав необхідні кошти та контракти для впевненого виходу на міжнародний ринок.

Зараз Mobileye тестує свої технології у великих містах по всьому світу, включаючи Париж, Детройт, Нью-Йорк, Токіо, Тель-Авів та Мюнхен.