Існує багато обговорень, що Linux є менш безпечним, ніж закриті системи, але це не зовсім так. І тепер є серйозні факти від дослідницької групи Google Project Zero, які показують, що розробники Linux виправляють помилки безпеки швидше, ніж будь-хто інший, включаючи саму компанію Google.

Project Zero розглядав виправлені помилки, про які повідомлялося з січня 2019 року по грудень 2021 року. Дослідники виявили, що програмісти, які працюють з відкритим кодом, виправляли проблеми з Linux в середньому лише за 25 днів. Крім того, розробники Linux покращили свою швидкість у виправленні дір у безпеці з 32 днів у 2019 році до лише 15 у 2021 році.

Конкуренти Linux не підійшли до цих показників навіть близько. Наприклад, в Apple виправлення дір займає в середньому 69 днів, у Google – 44 дні, а у Mozilla – 46 днів. У нижній частині списку опинилися Microsoft з 83 днями на виправлення проблем безпеки, і Oracle, хоча й з невеликою кількістю таких багів, зі 109 днями. За підрахунками Project Zero, організації з відкритим кодом і такі компанії, як Apache, Canonical, Github і Kubernetes, в середньому витрачають 44 дні на латання дір.

Як правило, усі компанії та організації намагаються швидше виправити помилки безпеки. У 2021 році постачальникам знадобилося в середньому 52 дні, щоб виправити зареєстровані вразливості безпеки. Лише три роки тому середній показник становив 80 днів. Зокрема, команда Project Zero зазначила, що Microsoft, Apple і Linux значно скоротили час на виправлення за останні два роки.

Що стосується мобільних операційних систем, то iOS в середньому виправляє проблеми в безпеці за 70 днів, що трохи краще, ніж Android з його 72 днями. З іншого боку, в iOS було набагато більше таких помилок – 72, ніж в Android із 10 багами.

Проблеми з браузерами також вирішуються швидше. Chrome усунув 40 проблем у середньому за 30 днів. Mozilla Firefox, маючи всього 8 дірок у безпеці, виправляла їх у середньому за 37,8 дня. У Safari ситуація набагато гірше, програмістам Apple в середньому потрібно понад 72 дні, щоб виправити помилки.