За даними видання The Local, так звана “зона спокою” включатиме перші чотири округи міста та ще два острови на Сені, на яких розташовані собори Нотр-Дам та Сент-Шапель. Заборона є частиною ширшої програми покращення умов життя у місті напередодні Олімпійських ігор 2024 року.

Плани на заборону руху приватного автотранспорту в історичному центрі Парижа спочатку планувалися на 2022 рік, але були відкладені аж на два роки.

Ідея полягає не в тотальній забороні на приватний транспорт у зазначених районах, а спрямована проти так званого “наскрізного” трафіку. За підрахунками мерії він становить близько половини транспортних засобів на дорогах центру Парижа.

У деяких районах Парижу планують запровадити заборону на автомобілі з 2024 року

Мерія заявляє, що водії служб доставляння, як і раніше, матимуть доступ до закритих районів. Щобільше, пересічні мешканці також зможуть приїжджати сюди на власному транспорті, щоб відвідати друзів, магазини чи театри.

Проте навіть у такому обмеженому вигляді заборона дозволить прибрати з вулиць понад 100 тисяч автомобілів щодня, стверджує видання Bloomberg.

Мерія також робить місто більш дружнім до велосипедистів, створивши понад 100 миль нових велосипедних доріжок у 2020 році, коли більшість городян знаходилися вдома на ізоляції через пандемію COVID-19. Водночас було заборонено рух автомобілів деякими магістралями вздовж Сени.