На зустрічі інвесторів Investors Meeting 2022 компанія Intel поділилася інформацією про процесори Core 13-го покоління, що отримали кодову назву Raptor Lake. Зокрема розробники підтвердили витоки про те, що топові моделі майбутнього сімейства отримають 8 продуктивних ядер з підтримкою багатопоточності Hyper-Threading, тоді як кількість економічних ядер збільшиться до 16. У цьому випадку гібридна конфігурація набуде вигляду 8/16+16, дозволяючи одночасно обробляти до 32 потоків даних.

Процесори Intel Raptor Lake матимуть до 24 обчислювальних ядер

Raptor Lake будуть виготовлятися за тим же техпроцесом, що й Alder Lake – Intel 7 з нормами 10 нм. Обчислювальні продуктивні ядра отримають вдосконалену архітектуру Raptor Cove, тоді як для економічних використовуватиметься та сама, що й у попередників – Gracemont. Обіцяно також покращення механізмів розгону. Внутрішні оптимізації та збільшення кількості E-cores дозволяє розробникам говорити про двозначний відносний приріст продуктивності. Інтегрована графіка залишиться без змін, при цьому CPU зберігатиме підтримку пам’яті стандартів DDR4/DDR5.

На минулому заході демонструвалася робота системи з 24-ядерним 32-потоковим процесором під навантаженням у пакетах Blender та Adobe Premiere.

Raptor Lake з’являться вже в четвертому кварталі цього року і будуть сумісні з поточною платформою LGA1700. Сподіватимемося, що тут обійдеться без якихось неприємних сюрпризів, тому що визначення “Socket-compatible” не гарантує, що для підтримки достатньо буде лише оновити BIOS.

Intel Raptor Lake стануть конкурентами для майбутніх процесорів Ryzen 7000 під платформу Socket AM5, які також мають бути представлені до кінця цього року.

Процесори Intel Raptor Lake матимуть до 24 обчислювальних ядер