ЄС потрібен власний космічний корабель з екіпажем, щоб розвивати космічну промисловість та таланти, заявили європейські астронавти в офіційному маніфесті (PDF, 1 МБ) у середу. У ньому міститься заклик до європейських чиновників фінансувати новий космічний почин.

Десятки астронавтів підтримали заяву про те, що повинні “мати змогу розраховувати на власний автономний доступ до космосу для людей”, йдеться у маніфесті, представленому на Європейському космічному саміті 2022 року в Тулузі.

Хоча європейські астронавти літають у космос із 1978 року, протягом десятиліть їм доводилося бути пасажирами на російських та американських кораблях – у ЄС немає своїх кораблів, і вона залежить від інших країн. Сама Європа використовує ракети Ariane 5 для запуску супутників, але не має екіпажного корабля.

Наприклад, два європейські астронавти нещодавно вирушили в космос на ракеті SpaceX – Маттіас Маурер та Томас Песке, а третя, Саманта Крістофоретті, планує політ на ракеті SpaceX 15 квітня.

Але космічна програма ЄС була надихнута бездоганною роботою ракети Ariane 5 під час запуску космічного телескопа Джеймса Вебба у грудні. Ракета настільки добре виконала свою місію як вклад Європи, що телескопу знадобилася мінімальна кількість палива, щоб дістатися місця призначення. Це означає, що, за даними NASA, він може пропрацювати вдвічі довше, ніж передбачалося спочатку.

У відеоролику у Твіттері Крістофоретті додала ще одну причину для створення такого космічного корабля: “Європі потрібні нові мрії, що об’єднують, щоб таланти залишалися в Європі”.