Серед ПЗРК FIM-92 Stinger, які Україна отримала від Литви, є декілька незвичайних. Це модифікація FIM-92 Stinger DMS, з туреллю на дві пускові установки. Оператор такого ПЗРК може стріляти за даними, отриманими від РЛС. Про це пише Defense Express з посиланням на сайт Офісу Президента України.

В рамках командно-штабних навчань «Заметіль-2022» була представлена експозиція озброєння, яке ЗСУ отримало протягом останніх тижнів від західних партнерів. Серед інших зразків зброї можна побачити й FIM-92 Stinger DMS.

Особливість цього комплексу – туреллю на дві пускові на якій крім іншого розміщуються системи живлення та охолодження головок самонаведення ракет. Оператор таких ПЗРК має можливість отримувати дані для стрільби через систему обміну інформацією, наприклад від РЛС.

Для підготовки операторів FIM-92 Stinger DMS розроблена спеціальна версія пускової, яка відстрілює ракету без двигуна та БЧ, та використовує імітатор системи «свій-чужий». Стрільбі із ПЗРК бійців ЗСУ вчитимуть інструктори з Литви.

За деякими даними, Литва передала Україні як мінімум 30 ракет до FIM-92 Stinger DMS, а також бронеавтомобілі HMMWV для транспортування розрахунків ПЗРК.