Канадська компанія Robotics Centre розробила модуль Echo SAR, який встановлюється на дрони й дозволяє їм визначати місцеперебування мобільних телефонів, навіть коли останні не ловлять мережу. Рішення може стати в пригоді у пошуково-рятувальних операціях, для охорони кордонів та під час відстеження пересування команд лісових пожежників.

Відзначимо, що сьогодні рятувальники нерідко використовують дрони для пошуку людей. Так, у 2011 році оцінку поширення радіоактивного забруднення та пошук постраждалих від аварії на японській атомній електростанції у Фукусімі місцеві спеціалісти проводили за допомогою RQ-4 Global Hawk. Наразі для виявлення людей дрони використовують в основному камери або тепловізори.

Robotics Centre розробила модуль Echo SAR, який дозволяє дрону визначати місцеперебування мобільних телефонів, а разом з цим потенційно — і їхніх власників. В основі рішення лежить система Artemis, яку вже використовують на пілотованих літальних апаратах. Artemis знаходить будь-які увімкнені мобільники в радіусі «понад 30 кілометрів» й автоматично визначає їхні координати, а також може відправляти на них повідомлення або, навпаки, отримувати від них СМС та дзвінки.

Robotics Centre адаптувала цю технологію для невеликих дронів, причому для певних — для квадрокоптерів SkyRanger R70 і R80D SkyRaider. Модуль Echo SAR важить 1,04 кілограма і може працювати за температур від -20 до 50 градусів за Цельсієм. Інформація, що отримується пристроєм, передається на планшет віддаленого оператора, де спеціальне ПЗ виводить на дисплеї мапу з координатами виявлених мобільних пристроїв й дозволяє, наприклад, автоматично навести камеру дрона на локацію знайденого смартфона.

Розробники вважають, що Echo SAR стане в пригоді у пошуково-рятувальних операціях, під час яких він допомагатиме швидко визначати місцеперебування телефонів постраждалих навіть за повної відсутності мобільної мережі. У разі стихійного лиха модуль може масово розсилати екстрені повідомлення на всі телефони, що знаходяться у його зоні дії. Крім того, рішення можна використовувати для охорони кордонів, а також під час гасіння лісових пожеж.