У ході експериментів з сірковмісним катодом для літієвої батареї, що проводилися в Drexel University (Філадельфія, США), привели до несподіваного для самих вчених результату. Несподівано для себе їм вдалося добитися постійної стабілізації моноклінного стану γ-сірки (гамма-сірки) при кімнатній температурі, що раніше вважалося неможливим. Новий стабільний стан цієї речовини дає надію на розробку літій-сірчаних батарей з місткістю втричі більшою, ніж у сучасних літієвих рішень.

Індустрія давно хоче отримати батареї з помітно більшою місткістю, намагаючись при цьому вписатися в сучасні тренди робити пристрої якомога плоскішими. Одним з перспективних варіантів розв’язання проблеми вважається напрямок літій-сірчаних елементів, які теоретично можуть зберігати втричі більше енергії, ніж сучасні літій-іонні батареї. Але ця технологія має величезний недолік — літій-сірчані елементи втрачають місткість з кожним циклом зарядки: до 78% протягом кожного циклу.

Експерименти вчених з Drexel University у Філадельфії з розробки стабільного катода з використанням сірки для літієвої батареї продемонстрували надзвичайно корисну властивість: їм вдалося створити стабільну форму γ-сірки. Це один із двох стабільних кристалічних станів сірки, так званий моноклінний стан, який переходить в іншу стабільну фазу при охолодженні нижче 95°C.

Після 4000 циклів зарядки та розрядки протягом року (еквівалент 10 років звичайного використання) сірчаний катод залишився стабільним. При цьому місткість батареї більш ніж утричі перевищила місткість аналогічного літій-іонного елемента. На цей час вчені Drexel University опрацьовують усі деталі процесу, щоб запропонувати нову технологію для комерційного використання.