Ізраїльська компанія Elbit Systems розробила гібридну версію розвідувального безпілотника Skylark 3 і має намір представити її під час авіашоу в Сінгапурі. Тривалість польоту цього апарата буде втричі більшою, ніж у повністю електричної базової версії.

Відзначимо, що гібридні безпілотники здатні долати більші відстані, ніж повністю електричні. При цьому вони споживають менше палива, ніж апарати з двигуном внутрішнього згоряння.

Оригінальний Skylark 3 – це електричний безпілотник літакового типу з максимальною злітною масою 40 кг та розмахом крила 4,7 метра. Він запускається з катапульти, здатний перебувати у повітрі до 6 годин на висоті до 4,5 км і нести до 10 кілограмів корисного навантаження, такого як електрооптичне обладнання й лазерні вказівники цілей. Дальність польоту Skylark 3 – до 100 кілометрів.

Elbit Systems 14 лютого оголосила, що представить гібридну версію Skylark 3 під час авіашоу у Сінгапурі. Skylark 3 Hybrid матиме такі ж розмір та масу, але буде здатний проводити у повітрі втричі більше часу – до 18 годин. Щоб швидко дістатися до району призначення, безпілотник використовуватиме двигун внутрішнього згоряння, а на місці перемикатиметься на тихіший та менш помітний у тепловізорі електромотор.

Дальність польоту Skylark 3 Hybrid складатиме 120 кілометрів, а злітна маса – 50 кг, максимальна вага корисного навантаження залишиться незмінною. Запускатиметься він, як і базова версія, із катапульти. В одній місії зможуть брати участь одразу два такі безпілотники, що будуть одночасно контролюватись єдиною наземною станцією управління, призначеною для двох віддалених операторів. Крім підвищеної дальності польоту, апарат, як стверджується, зможе перейти на інший двигун у випадку, якщо один з них вийде з ладу.