Нещодавно планету облетіли світлини електромобіля smart #1 – нового електричного кросовера, що зараз готується до початку серійного виробництва. Назва знайома, проте сам електромобіль – зовсім ні: попри досить якісні фотографії, весь його кузов було вкрито наклейками для маскування.

Одначе все й так зрозуміло: перед нами з’явилась серійна версія електромобіля smart Concept #1, що вперше було продемонстровано 2021 року. Звідти відомі й деякі технічні характеристики: довжина 4,29 м; ширина 1,9 м; висота 1,7 м; колісна база 2,75 м.

Концепт-кар був виконаний 4-місним, проте серійна модель отримає традиційний 5-місний салон. А ось загальний дизайн передньої панелі буде дуже схожим на концепт: горизонтальні лінії та один величезний 12,3-дюймовий дисплей з функцією відтворення 3D-зображення.

Електромобіль smart #1 буде побудовано на платформі SEA від китайської компанії Geely. Адже зараз марка smart належить спільній компанії, створеній Mercedes та Geely. Та й випускатися електромобіль буде у Китаї, проте обіцяні продажі також і в Європі. Якщо все піде за планом, то старт продажів має відбутися вже влітку.

Цікаво, що життя автомобілів smart завжди було складним. Компанія Mercedes вперше розпочинала проєкт наприкінці 1990-х років разом з виробником годинників Swatch – і спочатку випускалися лише невеличкі двомісні автомобілі. Згодом відбувся запуск більш зручної сімейної моделі forfour – вже у партнерстві з японською компанією Mitsubishi. Також вироблялися рідкісні купе та родстер.

На початку 2010-х років автомобілі smart наче розпочали нову еру. Новим партнером стала компанія Renault, та й концепція дещо змінилася: одночасний старт 2-місного та 4-місного автомобіля, а також електромобіля – та, зрештою, перехід до виробництва лише електромобілів.

Проте все це мало лише обмежений успіх: маленькі й дорогі автомобілі чи електромобілі за визначення не могли мати попит. Однак третя частина історії smart може бути цікавішою та успішною – завдяки концепції поєднання «кросовер + електромобіль». Чи це буде насправді так? Скоро дізнаємось.