Департамент транспортних засобів (DMV) штату Каліфорнія опублікував щорічний звіт про роботу безпілотних автомобілів на його території, розповідає видання The Last Driver License Holder. Виявилося, що оператори безпілотників Waymo стали вчетверо частіше перехоплювати управління під час поїздок, тоді як безпілотники Cruise за цей період підвищили самостійність в півтора раза. Також у звіт уперше увійшли дані щодо повністю безпілотних поїздок, які здійснювалися чотирма компаніями — у такому режимі робомобілі подолали загалом 40 тисяч кілометрів.

Відзначимо, що Каліфорнія є одним з найважливіших регіонів в історії безпілотних автомобілів. По-перше, саме в ньому з’явилася більшість найважливіших компаній-розробників, таких як Waymo, Cruise, Nuro, Zoox та інші. По-друге, влада штату вже кілька років активно працює над законодавчим регулюванням цієї сфери. З одного боку, регуляційні органи поступово дають розробникам все більше свободи, наприклад, вони вже дозволили повністю безпілотну доставку та роботу роботаксі. З іншого боку, DMV пред’являє до компаній одні з найсерйозніших вимог щодо звітності, зобов’язуючи щорічно розповідати, зокрема, про випадки перехоплення управління страхуючими водіями та аварії. Щороку компанії подають ці дані, зібрані з грудня-місяця до кінця наступного листопада, а на початку лютого DMV публікує їх у відкритому вигляді.

Найбільший інтерес представляють дані щодо втручання операторів у роботу автопілота, тому що потенційно вони демонструють якість роботи безпілотного автомобіля: ідеальний безпілотник повинен їздити без будь-яких інцидентів і ніколи не потрапляти в ситуації, що вимагають перехоплення керування, тоді як погано навчений автомобіль часто буде потрапляти в такі ситуації. Фактично ж цінність цих звітів не така однозначна, тому що кожна компанія інтерпретує статистику по-своєму. Наприклад, частина підприємств після не зовсім вдалого заїзду повторює ситуацію в симуляторі й, якщо бачить, що перехоплення насправді не було потрібним, не записує його до статистики. Через відсутність єдиної та відкритої методології статистику різних компаній складно порівнювати між собою, проте з її допомогою можна відстежувати прогрес конкретних компаній.

Всього у цьогорічний звіт потрапили дані щодо 1175 автомобілів від 26 компаній. Наймасштабніша кампанія тестування була у Waymo — вона прозвітувала про поїздки 693 автомобілів. На другому та третьому місці йдуть Cruise зі 138 автомобілями та Zoox з 85.

Безпілотники Waymo стали вчетверо менш самостійними

Схожим чином розподілився і загальний пробіг у 6,5 мільйона кілометрів: 3,7 млн припадає на Waymo, 1,4 млн – на Cruisе. Втім, на третьому місці знаходиться не Zoox, а Pony.ai – її машини проїхали близько 490 тис. кілометрів.

Безпілотники Waymo стали вчетверо менш самостійними

Трьома компаніями-лідерами за найменшою кількістю втручань операторів у роботу машин стали китайська AutoX та американські Cruise та Argo AI. Безпілотники AutoX проїжджали без втручань 80,2 тисячі кілометрів (32,8 торік), у Cruise цей показник склав 66,8 тисячі кілометрів (45,6 торік), а в Argo AI — 59,1 тисячі кілометрів (16,8 минулого року). Водночас The Last Driver License Holder звертає увагу на те, що AutoX проїхала 1/46 загальної відстані Waymo і повідомила лише про одне втручання. Аналогічна історія відбувається й зі стартапом Argo.AI – він також повідомив тільки про одне втручання.

Безпілотники Waymo стали вчетверо менш самостійними

Цікаво, що у Waymo статистика втручань погіршилася вчетверо: якщо у 2020 році її машини вимагали перехоплення керування один раз на 48,2 тисячі кілометрів, то у 2021 це відбувалося вже раз на 12,7 тисячі кілометрів. Ймовірно, це пов’язано з тим, що компанія перемістила більшу частину випробувань з Маунтін-В’ю до Сан-Франциско з набагато складнішим трафіком, а також перейшла з роботизованих Chrysler Pacifica на автономні Jaguar iPace.

Окрім цього, у звіті за 2021 рік вперше з’явилися безпілотні поїздки без оператора в салоні. Їх проводили Cruise, Baidu, Nuro та Pony.ai, які проїхали у такому режимі загалом 40 тисяч кілометрів, щоправда, на Nuro з них припадає лише 15 кілометрів. Також варто зазначити, що Pony.ai втратила ліцензію на такі випробування майже відразу після закінчення звітного періоду внаслідок ДТП, коли її автомобіль, змінюючи смугу руху, врізався в роздільник і дорожній знак. В інциденті, який стався 28 жовтня, тоді ніхто не постраждав.

Безпілотники Waymo стали вчетверо менш самостійнимиНа додаток, слід звернути увагу на відсутність у звіті Tesla та на результати Apple. Як пояснює The Last Driver License Holder, автопілот компанії Ілона Маска не потрапляє до статистики DMV Каліфорнії, оскільки формально підприємство позиціює його виключно як просунуту систему допомоги водієві (каліфорнійський регулятор, до речі, вже працює над тим, аби розробники автопілотів більше не могли таким чином обходити вимоги контролювальних органів). Apple, своєю чергою, наразі може похвалитися відносно скромними результатами — їй поки що далеко до досягнень провідних компаній у галузі робомобілів. Тож навряд чи слід очікувати, що на «яблучному» безпілотному автомобілі можна буде проїхатися у найближчому майбутньому.