Сухопутні війська ЗСУ до кінця 2022 року отримають у дослідну експлуатацію нову оглядову РЛС, яка здатна виявляти навіть малопомітні винищувачі, крилаті ракети та дрони. Про це сповіщає Defense Express.

Роботу над РЛС на базі цифрових антенних решіток «Артамон» веде київське підприємство «Скайнет ltd», спільно з ДП завод «Арсенал». Подібна ж РЛС від цього розробника, на підваллі нової технології, вже встановлюється на зенітні самохідні установки ЗСУ-23-4М А1 «Рокач» (модернізована версія ЗСУ-23-4 «Шилка»).

РЛС «Артамон» вміє виявляти цілі з ефективною площею розсіювання 1 м кв. на дальності 80-100 км. РЛС миттєво виявляє цілі у секторі 60 на 30 градусів по азимуту та куту місця, визначає їх координати та видає цілевказування.

«Користувачем цих цілевказівок, на наш погляд, має бути РЛС керування зброєю, яку ми також розробляємо, спільно з Корпорацією НВО «Арсенал» – РЛС «Сагайдак». Або радіолокаційні станції армійських зенітних комплексів, таких як, «Оса», «Тунгуска» та інші», – каже розробник комплексу, директор підприємства «Скайнет ltd» Леонід Шацман.

Повне інтерв’ю з паном Шацманом, в якому йде мова про особливості цифрових антенних решіток опубліковане на YouTube-каналі Defense Express. Нижче можна побачити огляд ЗСУ-23-4М А1 «Рокач» с новою РЛС на цифрових антенних решітках.