Компанія Desaer розробить гібридний літак ATL-100H. Як повідомляє New Atlas, він злітатиме і набиратиме висоту переважно за допомогою електромоторів, а в крейсерському режимі здебільшого використовуватиме турбогвинтові двигуни.

Відзначимо, що гібридні літаки вважаються компромісним варіантом з точки зору екологічності, економічності та дальності польоту. На відміну від повністю електричних, вони здатні долати значні відстані й при цьому споживають менше палива, ніж традиційні.

Гібридний літак від бразильської Desaer отримав назву ATL-100H. В його основі лежить проєкт регіонального турбогвинтового повітряного судна ATL-100, прототип якого має з\’явитися «найближчими роками». При довжині фюзеляжу у 16 метрів розмах крила ATL-100H сягатиме 20 метрів, а дальність – 1400 кілометрів. Він зможе літати на висоті до 7,6 км на швидкості до 430 км/год й матиме кілька конфігурацій. Одна розрахована на 19 пасажирів й двох членів екіпажу, інша — на 12 десантників у повному екіпіруванні плюс два пілоти, вантажна третя — на три контейнери LD3, також планується варіант для медиків.

На відміну від звичайної версії, ATL-100H, окрім двох стандартних турбогвинтових двигунів потужністю 1000 кінських сил, отримає дві електричні установки magni350 від американської компанії magniX. До кожної з magni350 масою 111,5 кілограмів входить електромотор потужністю 350 кіловатів. Електродвигуни використовуватимуться в основному під час зльоту, коли на рушії припадає найбільше навантаження. Якщо літак летітиме на невелику відстань, то magni350 можна буде залучити й під час польоту у крейсерському режимі, але якщо це далекий рейс, то в такому випадку після злету електричні двигуни не працюватимуть.

Майбутній літак ATL-100 від бразильської Desaer отримає гібридну версію ATL-100H
Електродвигун magni350.

Розробники кажуть, що електромотори дозволять літаку в залежності від дальності польоту споживати на 25-40 відсотків менше палива, ніж за умови використання тільки турбогвинтових двигунів. Крім того, гібридна система значно знизить шум під час зльоту та сповільнить знос основних рушіїв. Коли почнеться серійне виробництво ATL-100H, не уточнюється. Судячи з усього, це станеться вже після старту виробництва звичайної версії ATL-100.