Авторитетне агентство Reuters повідомило, що адміністрація США наполегливо рекомендувала виробникам мікросхем підготуватися до перебоїв у постачанні ключової сировини з Росії. Президент США Джо Байден закликав їх шукати нових постачальників та диверсифікувати постачання.

Це сталося після того, як група Techcet опублікувала спеціальний звіт, який показує залежність багатьох виробників напівпровідників від російської сировини. Це надчисті хімічні матеріали російського та українського виробництва, включаючи паладій, гелій, неон, фтор та скандій.

У звіті Techcet йдеться, що 35% паладію для США поставляється з Російської Федерації, а понад 90% неону – з України. Адміністрація Сполучених Штатів вважає, що ці стратегічні ресурси можуть виявитися недоступними для американських виробників та інших компаній у всьому світі через геополітичні, гм, “розбіжності”.

Білий дім вважає, що Росія може ввести власні санкції у відповідь на підготовлені Білим домом жорсткі санкції, які заборонять використання американських технологій, американського програмного забезпечення, експорт до Росії смартфонів, комп’ютерів і т.д.

Наразі США рекомендують своїм виробникам електроніки та ІТ-компаніям шукати інші джерела ключової сировини для виробництва напівпровідників. Але альтернативних джерел цих матеріалів не так багато, більшість із них знаходиться в Китаї, з яким у Штатів зовсім не добрі стосунки.