SpaceX показав, як виглядатиме запуск Starship на Марс

Компанія Ілона Маска SpaceX вперше за багато років розказала про велике оновлення Starship та показала, як буде виглядати система космічного запуску багаторазового використання. Вона складається з самого космічного корабля Starship та суперважкої ракети-носія.

SpaceX працює над тим, щоб зробити Starship повністю придатним для повторного використання для запусків на Місяць та Марс. Вибравшись за межі нашої планети, ракетний прискорювач відірветься і повернеться до своєї пускової установки, де в ідеалі буде захоплений вежею. Що стосується космічного корабля, то він піде до місця призначення, перш ніж повернутися на Землю.

Маск сказав, що ракета-носій проведе в повітрі шість хвилин, дві при підйомі та чотири для повернення. У майбутньому систему можна буде повторно використовувати кожні шість-вісім годин для трьох запусків на день. SpaceX каже, що створення багаторазової системи є «ключем до майбутнього, в якому людство досліджує зірки».

За словами Маска, ракета-носій Super Heavy має більш ніж вдвічі більшу тягу, ніж Saturn V, найбільшої ракети, яка коли-небудь летіла в космос. У поточній ітерації він має 29 двигунів Raptor, але в кінцевому підсумку може мати 33. Говорячи про ці двигуни, версія Raptor 2 є повним переробленням першого варіанта, коштує вдвічі дешевше і потребує менше деталей. На цей час компанія здатна виробляти п’ять-шість двигунів на тиждень, але заявляє, що зможе виробляти до семи Raptor 2 вже до початку наступного місяця.

Під час презентації Маск розказав, що запуск Starship може коштувати менше ніж $10 мільйонів за політ протягом двох-трьох років. Це значно менше, ніж запуск Falcon 9, який коштує близько $60 мільйонів.

SpaceX хоче запустити Starship зі свого заводу в Бока-Чіка, штат Техас, під назвою Starbase, де був створений прототип ракети. Ця ідея ще не отримала схвалення від Федерального управління авіації (FAA), і Маск сказав, що компанія не знає, як саме йдуть справи з агентством. Однак, скоріше за все, FAA надасть свою екологічну оцінку в березні. SpaceX також очікує, що ракета буде готова до того часу, а це означає, що перший орбітальний випробувальний політ Starship може бути вже на горизонті.

Більше коментарів!