NASA повернула космічний телескоп Hubble до наукової роботи

Інженери NASA нарешті повернули до роботи Реєстраційний спектрограф космічного телескопа Hubble (Space Telescope Imaging Spectrograph, STIS). Наразі усі чотири активних інструменти телескопа знову отримують наукові дані. На жаль, команда науковців досі не зрозуміла, з чим пов’язана проблема втрати повідомлень про синхронізацію, що з’явилася ще у кінці жовтня 2021 р.

Чергові проблеми з телескопом Hubble, який вже 31 рік працює на орбіті Землі, почалися 25 жовтня 2021 р., коли наукові прилади обсерваторії перейшли у безпечний режим внаслідок численних помилок, пов’язаних з втратами повідомлень синхронізації. Ці повідомлення містять інформацію про точний час, яку інструменти використовують для правильної відповіді на запити та команди.

8 листопада 2021 р. інженерам NASA вдалося привести до тями перший науковий інструмент Hubble – Вдосконалену оглядову камеру (Advanced Camera for Surveys), що була додана до обсерваторії у 2002 р. 22 листопада повернулася до роботи Ширококутна камера телескопа (Wide Field Camera 3), а 29 листопада запрацював третій інструмент – Ультрафіолетовий спектрограф (Cosmic Origin Spectrograph, COS). Нарешті 6 грудня 2021 р. включився й Реєстраційний спектрограф (Space Telescope Imaging Spectrograph, STIS), останній з усе ще дієздатних інструментів телескопа.

Наразі команда Hubble працює над змінами у програмному забезпеченні приладів, які дозволять їм проводити наукові операції, навіть якщо в майбутньому вони зіткнуться з такою самою проблемою втрати повідомлень синхронізації. Першим оновлення ПЗ в середині грудня отримає Ультрафіолетовий спектрограф. Інші інструменти оновлять протягом найближчих місяців.

Більше коментарів!