Агентство передових оборонних дослідницьких проєктів США (DARPA) та компанія Sikorsky Aircraft (зараз частина Lockheed Martin), провели перший випробувальний повністю самостійний політ спеціальної автономної версії гелікоптера Sikorsky S-70 Black Hawk.

Оснащений системою ALIAS (Aircrew Labor In-Cockpit Automation System – система автоматизації праці екіпажу) Black Hawk з бортовим номером N60-OPV самостійно провів усі передпольотні перевірки, запустив двигун, здійснив зліт, серію маневрів та посадку без екіпажу на борту.

Автономна версія гелікоптера Sikorsky S-70 Black Hawk здійснила перший самостійний політ

«ALIAS являє собою великий крок уперед в автономності цілого ряду систем», – каже Ігор Черепінський, директор Sikorsky Innovations у Lockheed Martin. – «Ми почали з основної архітектури та програмного забезпечення технології MATRIX від Sikorsky для розробки більш гнучких систем для ALIAS, які зараз літають на дев’яти різних військових та комерційних літаках. Ми впевнені, що це наступне покоління засобів управління польотами створить нові підходи до військових та комерційних сценаріїв, у тому числі для використання у містах».

Технологія автономності ALIAS забезпечить більшу гнучкість місії, підвищить безпеку та дозволить кінцевим користувачам переосмислити, як вони можуть використовувати повітряні транспортні засоби у бойових умовах як сьогодні, так і у майбутньому. Ця технологія не обмежується використанням в гелікоптерах Black Hawk, та буде впроваджена у комерційних та військових літаках.

Автономна версія гелікоптера Sikorsky S-70 Black Hawk здійснила перший самостійний політ

DARPA та компанія Sikorsky Aircraft планують здійснити декілька додаткових демонстраційних польотів у найближчі місяці.

Sikorsky S-70 – це середній транспортний/службовий гелікоптер, що належати до сімейства H-60/S-70, перший представник якого здійснив перший політ ще у 1974 році. Ці гелікоптери є «робочими конячками» армії США та деяких інших країн, та використовувались у багатьох бойових місіях. Модифіковані військові та цивільні версії H-60/S-70 виготовляються і зараз. Це один з найбільш масових сучасних гелікоптерів, тому переобладнання його під автономне використання має певний сенс.