Стартап Quaise Energy заявив, що винайшов технологію, яка дозволить проникати у земну кору на безпрецедентну глибину у 20 км та отримувати звідти у необмежених кількостях геотермальну енергію. Першу повноцінну електростанцію потужністю 100 МВт компанія має намір побудувати до 2026 року, а дебютні польові випробування — провести вже у 2024. Наразі така глибина вважається для людства недосяжною — рекорд по проникненню в земну кору сьогодні належить Кольській надглибокій свердловині, де з великими складнощами вдалося пробурити вертикально вниз 12 262 метри земної товщі, причому це досягнення не вдається побити вже протягом 30 років.

Як зазначає ZDNet, геотермальна енергія має великий потенціал: вона вигідно відрізняється від інших джерел чистої енергії своєю цілодобовою стабільністю й незалежністю від погодних умов, вимагає менше площі, ніж вугільні, вітрові або сонячні станції, не виділяє парникових газів і споживає менше води, ніж більшість традиційних способів генерації електроенергії.

Нині існує декілька варіантів технологій використання гарячих джерел Землі для обертання турбін та вироблення електрики. Наприклад, можна просто будувати станції над родовищами, з яких вже підіймається пара, або ж копати свердловини й застосовувати у процесі генерації додаткові методи на кшталт різниці тиску чи температур. Проблема в тому, що геотермальні резервуари розподілені нерівномірно і де-не-де у світі знаходяться на глибині кількох кілометрів під землею й мають при цьому достатню потужність для виробництва електроенергії у промислових масштабах.

Стартап Quaise Energy планує зробити геотермальну енергію більш доступною й розповсюдженою. Для цього він розробляє мікрохвильову бурильну установку, здатну пробити свердловину на 10-20 км, де температури сягають 500 градусів за Цельсієм. На такій глибині запаси геотермальної енергії надзвичайно потужні та доступні майже з будь-якої точки світу.

Quaise Energy працює над технологією проникнення у земну кору на глибину до 20 км

За словами інженерів, їхня технологія поєднує традиційні методи буріння з радикально новим підходом. Спочатку все відбувається як завжди — щоб дістатися корінної породи, використовується роторне буріння. Але потім у гру  вступає високопотужне мікрохвильове випромінювання, що дозволяє пройти вниз загалом до 20 км, не використовуючи при цьому надскладного додаткового обладнання.

«Наша технологія дозволить генерувати зелену електроенергію у кількостях, недосяжних для сонячної та вітрової енергетики, у будь-якій точці земної кулі. Це значний крок уперед до зеленого майбутнього й енергетично-незалежного світу», – підкреслюють у стартапі. 

На додачу, Quaise Energy пропонує використовувати для генерації електрики з геотермальних свердловин чинні “брудні” електростанції, переобладнавши їх під потреби геотермальної енергетики. Для цього стартап хоче бурити надглибокі свердловини поряд зі звичайними неекологічними станціями й використовувати їхню вже готову інфраструктуру, обладнання й людей. За задумом, це дозволить знизити витрати та залучити робочу силу, зайняту зараз у нафтогазовій галузі.

«Розвиток чистої енергетики не повинен відбуватися за рахунок ще більшого використання землі та корисних копалин. Підхід Quaise Energy забезпечує менший географічний та екологічний вплив. Залучивши поточну інфраструктуру, ми зможемо перейти на чисту енергію, витративши значно менше ресурсів», – заявили у інвестфонді Prelude Ventures, який разом з іншими інвесторами вклав у Quaise Energy $40 млн. 

Стартап планує продемонструвати технологію в лабораторних умовах вже цього року, на практиці — у 2024. Першу станцію на 100 МВт на базі кількох свердловин інженери хочуть побудувати до 2026, а ще через два роки — мають намір переобладнати чинну ТЕЦ, що зараз працює на викопному паливі, у геотермальну.