Згідно з новим звітом Chainalysis Inc., злочинці отримали $1,3 млрд у вигляді викупу від жертв хакерства за останні два роки. Про це сповіщає Bloomberg.

Компанія, яка займається відстеженням ринку криптовалют, повідомила, що спостерігає величезне зростання платежів які можна ідентифікувати як викуп хакерам – $602 млн у 2021 році та $692 млн у 2020 році. Очікується, що показники 2021 року зростуть та перевершать 2020 рік, коли стане доступна додаткова інформація.

Для порівняння, Chainalysis виявив лише $152 млн подібних платежів у 2019 році та $39 млн у 2018 році.

$1,3 млрд викупу отримали хакери за два останні роки

Жертви хакерів часто не розголошують, що зазнали зламу або що вони заплатили викуп у криптовалюті, щоб розблокувати свої системи. Експерти кажуть, що секретність є однією з причин того, що злочинні групи, які зазвичай базуються у Росії та Східній Європі, продовжують атакувати бізнес у США.

Середній платіж викупу склав понад $118 000 у 2021 році, збільшившись з $88 000 у 2020 році та $25 000 у 2019 році, йдеться у звіті.

$1,3 млрд викупу отримали хакери за два останні роки

Нещодавно США, Велика Британія та Австралія оприлюднили спільне попередження про збільшення глобальної загрози з боку програм-вимагачів. За словами чиновників, хакери застосували передові методи, професійні бізнес-моделі та обмінюються даними про потенційних жертв.

Дослідники Chainalysis відстежували платежі викупів шляхом аналізу криптовалютних гаманців, пов’язаних із підозрюваними злочинними групами відомими як Conti, DarkSide та Evil Corp.

За словами дослідників, саме групі Conti програми-вимагачі принесли найбільший дохід у 2021 році, злочинці отримали щонайменше $180 млн від своїх жертв. Вважається, що Conti базується в Росії. Conti є однією з численних груп, які використовують бізнес-модель представлення програм-вимагачів як послуги, коли інші злочинні угрупування можуть купувати програмне забезпечення для вимагання коштів та платити Conti відсоток з викупу.

У вересні 2021 р. ФБР та Агентство кібербезпеки видали попередження щодо Conti, відзначивши понад 400 атак, включаючи вторгнення, які вплинули на правоохоронні та медичні установи США.