Точно за графіком компанія Google оголосила про випуск першої версії Android 13 для розробників.

На відміну від Android 12, компанія планує випустити два релізи для розробників, а потім запустити бета-версію у квітні, на місяць раніше, ніж у 2021 році. Фінальний реліз може вийти вже в серпні, згідно з планами Google, тоді як Android 12 було запущено на початку жовтня.

Google представила першу попередню версію Android 13 для розробників

При цьому Android 12L для пристроїв з великими екранами все ще перебуває в розробці. Але Google заявляє, що деякі з функцій Android 12L будуть додані прямо в Android 13. Серед них – покращена підтримка планшетів, складаних пристроїв та програм Android для Chromebooks.

Одним із найпомітніших змін в Android 13 на цей час є те, що Google привнесе функцію динамічного кольору Material You, яка за замовчуванням бере за основу зображення домашнього екрана для всіх іконок програм. Для цього розробники повинні надати однотонний значок програми. Поки функція доступна лише на пристроях Pixel, але Google заявляє, що працюватиме з партнерами над використанням їх пристроїв.

Google представила першу попередню версію Android 13 для розробників

Android 13 дозволить ділитися фотографіями з локального пристрою або з хмари, не надаючи програм доступ до всіх фотографій — за аналогією з функцією вибору документів. Також Google полегшує програмам можливість запитувати список найближчих пристроїв Wi-Fi без необхідності вимагати дозволу на географічне становище.

В Android 13 також з’являться мовні вподобання для окремих програм — для них можна буде призначати зображення мовою, що відрізняється від системної. Повний перелік нових можливостей та файли для завантаження можна знайти за посиланням.

У цьому випуску Google підтримує Pixel 6 Pro, Pixel 6, Pixel 5a 5G, Pixel 5, Pixel 4a (5G), Pixel 4a, Pixel 4 XL та Pixel 4 (власники Pixel 3 залишилися за бортом). Також буде доступний системний образ для емулятора Android в Android Studio та загальні системні образи (тобто чистий Android) для виробників, які хочуть протестувати.