Після десятиліть занедбаності та нехтування ядерною енергетикою в Європі, яке спричинила у тому числі й Чорнобильська катастрофа, зараз, на тлі постійного енергетичного шантажу з боку Росії, лідери європейських країн згадали, що насправді це дуже екологічне та потужне джерело енергії. Так президент Франції Еммануель Макрон, виступаючи перед працівниками заводу General Electric (Бельфор, Франції), який виробляє турбіни для атомних електростанцій, оголосив, що у разі переобрання він планує надати державну підтримку на побудову у країні 14 нових ядерних реакторів. Інвестиції у галузь складуть десятки мільярдів євро протягом наступних трьох десятиліть, що дозволить оновити атомну промисловість Франції. Про це пише Bloomberg.

«У довгостроковій перспективі атомна енергетика та відновлювані джерела енергії забезпечать країну дешевою енергією, та захистять нас від турбулентності ринків», – сказав Макрон.

Нові потреби електромобілів, теплових насосів та іншого обладнання та устаткування, що працюють на електричній енергії, створюють нові виклики, які не подолати лише коштом сонячної та офшорної вітроенергетики, в той час, коли потужності 56 наявних ядерних реакторів Франції, частина яких вже демонструють ознаки старіння, не вистачить, тим більш, що вони будуть поступово виведені з експлуатації до середини століття.

Лише за два місяці до президентських виборів Еммануель Макрон бажає показати себе як лідера популярної у країні галузі. Франція пишається порівняно низькими викидами CO2 на душу населення саме завдяки ядерній енергетиці, яка забезпечує більше ніж дві третини потреб країни в електроенергії.

Крім того, Макрон намагається підвищити свій рейтинг як захисника промислової незалежності Франції та позбутися критики за те, що свого часу, коли він був міністром економіки, саме він дозволив американському конкуренту General Electric захопити ключові ядерні активи французької Alstom.

Хоча Макрон ще не оголосив офіційно, що він планує балотуватися на другий термін, фактично протягом кількох останніх місяців він проводить власну передвиборчу кампанію, обіцяючи субсидії різним секторам економіки Франції.

Президент Франції Еммануель Макрон обіцяє побудувати 14 ядерних реакторів у разі переобрання

 

Франція запланувала будівництво шести нових реакторів, перший з них запрацює (вступить в експлуатацію) приблизно у 2035 році, а також повинна розпочати проєктування ще восьми. Нова програма може дати 25 ГВт потужності до 2050 року, каже Макрон. За його словами, на фінансування цих проєктів будуть спрямовані десятки мільярдів євро державного фінансування, що дозволить поліпшити фінансовий стан Electricite de France SA (EDF), комунального підприємства, що опікується галуззю.

Крім того, EDF має підготуватися до продовження терміну служби своїх реакторів за межі 50 років. Більшість з поточних реакторів були введені в експлуатацію у 1980-х і 1990-х роках, тож строк їх служби добігає кінця.

При цьому основні опоненти Макрона, які також підтримують амбітні інвестиції в ядерну енергетику, критикували його за непослідовність. На початку свого мандату він пообіцяв зменшити залежність від ядерної енергії та закрити десяток реакторів до 2035 року. Два роки тому він змусив EDF закрити два найстаріших реактора у країні.

Будівництво шести нових реакторів може коштувати близько 50 мільярдів євро. Також EDF отримає 500 мільйонів євро фінансової підтримки уряду для розробки прототипу невеликого модульного реактора до 2030 року, сказав Макрон.

Останній ядерний реактор був введений в експлуатацію у Франції у 2002 році. Розробка нових проєктів була призупинена через технічні проблеми на реакторі Фламанвіль-3 в Нормандії, який планують ввести в експлуатацію у 2023 р. Вартість його будівництва зросла до 12,7 мільярда євро.