Помилки в програмному забезпеченні — доволі звична річ. Але іноді зустрічаються кумедні, хоч і неприємні випадки.

Цікавим прикладом стала помилка в ПЗ автівок Mazda. Після прослуховування радіостанції KUOW (NPR) в Сіетлі та його окрузі, мультимедійні системи “замкнулися” лише на частоті цієї станції (94.9 FM). Власники не могли її замінити, перейти до іншого джерела звуку (Bluetooth або програвач дисків) чи навігації. Система навіть не перемикалася на камеру заднього огляду.

Проблема торкнулася власників різних автомобілів Mazda випуску від 2014 до 2017 років. За даними KUOW, це відбувається декілька тижнів.

Точних даних стосовно причини такої поведінки системи наразі немає. Радіостанція дає технікам повний доступ до передавачів, щоб розібратися у проблемі. Тим часом на сервісах зібралася черга з сотень автівок. Здається, що ситуацію можна було б виправити за допомогою оновлення програмного забезпечення, але виявляється, що наразі рішення полягає в заміні “мізків” системи, що обійдеться у $1500.

Сайт GeekWire із посиланням на Mazda North American Operations (MNAO) пише, що помилку спричинив файл зображення, який не має жодного розширення:

“У період з 24 по 31 січня радіостанція в районі Сіетла надсилала файли зображень без розширення, що спричинило проблему на деяких автомобілях Mazda 2014–2017 років зі старим програмним забезпеченням, — йдеться у заяві MNAO. — Компанія розповсюдила сервісні сповіщення, які повідомляють дилерів про цю проблему”.

Але й тут є хороша новина. Mazda повідомляє дилерам, що ця процедура має бути представлена як ремонт “доброї волі”, тож постраждалим клієнтам він не повинен коштувати нічого. Погана новина — запчастина недоступна ніде через нестачу мікросхем, тому це може зайняти тижні або місяці.

Зрештою, проблема полягає в програмній помилці, яку можна було б виправити за допомогою оновлення. Хоча й деякі автівки занадто старі, щоб отримати оновлення дистанційно. Це має зайвий раз послужити попередженням для всіх виробників щодо початку впровадження системи OTA-оновлення програмного забезпечення. Таким чином можна позбавити головного болю дилерів та власників авто.