Gran Turismo, відеогра у жанрі перегонового симулятора, дебютувала у 1997 році та була продана у кількості понад 80 мільйонів екземплярів. З самого початку кожне нове покоління гри вносилися істотні зміни та поліпшення. І ось тепер компанія Sony заявила, що створила штучний інтелект під назвою Gran Turismo Sophy, який зміг перемогти найкращих водіїв світу у перегоновому симуляторі Gran Turismo для PlayStation.

Щоб підготувати GT Sophy до гри, різні підрозділи Sony використали фундаментальні дослідження ШІ, гіперреалістичний перегоновий симулятор у реальному світі та інфраструктуру для масштабного навчання ШІ.

GT Sophy вперше брала участь у перегонах з чотирма найкращими водіями Gran Turismo у липні, навчалася під час цих перегонів та, після додаткового періоду підготовки, перевершила живих водіїв у наступному заїзді у жовтні.

За словами представників компанії, “потрібно було близько 20 PlayStation, що працювали одночасно протягом 10-12 днів, щоб навчити GT Sophy перегонам з нуля до надлюдського рівня”. На відміну від шахів, маджонгу та го, де ШІ вже давно перемагає людей, складність в освоєнні водіння спортивного авто полягає у численних рішеннях, які необхідно приймати у режимі реального часу.

Досвід із GT Sophy компанія Sony вважає “першою ластівкою” і хоче застосувати отриманий досвід в інших іграх для PlayStation.