America’s Army: Proving Grounds, безплатний шутер від першої особи, розроблений та виданий армією США, припинить роботу в режимі онлайн 5 травня. Закриття гри покладе край 20-річному періоду існування армійського інструменту вербування, тон і мета якого часто піддавалися критиці.

America’s Army: Proving Grounds зараз доступна для PlayStation 4 в мережі PlayStation Network і для Windows PC через Steam. Внаслідок відключення припиняється відстеження статистики гравця та видаляється доступ до режиму гри “Грати онлайн”. Очікується, що автономні функції працюватимуть; версія для Windows також мала редактор місій та підтримку приватних серверів. Очікується, що вони продовжать працювати, заявили в армії.

Гра America’s Army вперше з’явилася у 2002 році та була розроблена як рекламний інструмент для армії США. По суті це був безплатний тактичний шутер — і досить непоганий шутер для свого часу, але в ньому також були представлені більш звичайні аспекти військового життя, такі як медична підготовка, водіння “Хаммера” та експлуатація систем озброєння.

Гра була напрочуд популярна в США і мала досить сильний вплив, щоб зайняти місце в списку 50 найважливіших комп’ютерних ігор усіх часів у 2018 році за версією порталу PC Gamer.

Одна з дизайнерських примх FPS-пропаганди полягала в тому, як в America’s Army був влаштований мультиплеєр. Усі, хто грав, були на боці армії США, але сприймали своїх супротивників як спільну ворожу фракцію — тривожно глибока заява про природу війни, якщо подумати.