Згідно з дослідженнями ринку ЦПУ за четвертий квартал 2021 року, що опубліковані Mercury Research, AMD зараз контролює 25,6% загального ринку процесорів x86. Це найвищий показник в історії компанії, досягнутий завдяки зростанню поставок ігрових консолей. Попередній рекорд AMD становив 25,3% і був показаний 15 років тому, у 2006 р. Тим часом Intel повернула собі частку ринку настільних та портативних ПК, однак продовжує повільно втрачати у прибутковому сегменті серверів.

Зростання частки Intel не є сюрпризом, тому що AMD більше страждає від тотального дефіциту чипів, що спонукає компанію зосередитися на продуктах з більшою прибутковістю. Це обмежує обсяги поставок для деяких сегментів, особливо тому, що AMD також має задовольнити неймовірний попит на консольні чіпи, що є ключовим фактором її рекордних показників. У будь-якому випадку AMD продовжує збільшувати частку доходу на ринку настільних ПК завдяки зосередженості на чіпах високого рівня.

AMD контролює рекордну частку ринку процесорів у своїй історії – 25,6%

Серверний бізнес AMD також продовжує розвиватися, попри проблему з постачанням. Серверний сегмент зростає 11-й квартал поспіль. За останній квартал AMD збільшила свою частку на 0,6% та контролює зараз 10,7% ринку серверів.

Боротьба між AMD та Intel відбувається на тлі рекордного росту ринку процесорів x86, як за кількістю відвантажених одиниць, так і за доходом, отриманим в усіх сегментах. Загальний дохід від продажу чіпів x86 у 2021 році зріс на 10,7% до $74 млрд на рік проти $66,6 млрд у 2020 році. У 2021 році на ринок було поставлено 471 млн чіпів x86.

Щодо частки AMD на ринку десктопів, то наприкінці 2021 року вона знизилася до 16,2%. Ймовірно, частково це пов’язано з нестачею компонентів, що спонукало компанію зосередитися на більш прибуткових моделях процесорів. Доход зріс, але частка ринку настільних ПК в одиницях впала. Крім того, компанія, ймовірно, перенесла частину свого виробництва на серверні продукти з більшою прибутковістю.

Цікаво, що в сегменті ігрових ПК, AMD вже давно контролює понад 30% ринку. Це видно з регулярних опитувань Steam щодо устаткування ПК користувачів.