У 2018 році у місті Дніпро встановили кілька Wi-Fi дерев. За задумом, вони повинні були роздавати Wi-Fi, заряджати гаджети та показувати рекламу на скляних екранах поруч. Споруди коштували міському бюджету майже 4 мільйони гривень. Одна з них була встановлена на Європейській площі у центрі міста, друга – біля парку ракет, третя – на Набережній.

Але тепер дніпряни скаржаться, що жодна з функцій “розумних” дерев не працює. Реклама не крутиться, порти USB-A для заряджання заіржавіли, до Wi-Fi під’єднатися не вдається. Причому, як зазначають в Urban Dnipro Community, «зав’яли» дерева з Wi-Fi ще у 2019 році – вже тоді вони перестали роздавати інтернет.

Причина, по якій проєкт провалився, пишуть урбаністи, дуже проста: у часи популярності TikTok вуличні розважальні інтернет-сервіси просто нікому не потрібні, а разом з ними нікому не потрібні й споруди, які такі послуги надають.

У Дніпрі «зав’яли» дерева з Wi-Fi. Місцеві урбаністи пропонують їх спиляти

“Їхні творці наївно вважали, що слово “урбан” у назві – це коли на вулиці можна безплатно зарядити телефон або зайти в інтернет. Але “урбан” – це коли на вулиці інклюзивне безбар’єрне середовище в першу чергу. А дістатися цих урбан дерев просто неможливо, якщо ти в колясці.

Від смарт урбан вай-фай дерев немає ніякої користі, й настав час їх спиляти, вони не потрібні. Сподіваємось, всі винесли урок із цієї історії, і в майбутньому подібних помилкових рішень буде менше”, – написали в Urban Dnipro Community.