SpaceX втратить до 40 із 49 супутників Starlink, запущених минулого тижня внаслідок геомагнітної бурі, оголосила компанія.

Компанія Ілона Маска запустила супутники на низьку навколоземну орбіту з Космічного центру імені Кеннеді у Флориді 3 лютого, але 80% їх згорять, не досягнувши наміченої орбіти.

“На жаль, супутники, запущені в четвер, були значно пошкоджені геомагнітною бурею у п’ятницю”, – йдеться у заяві SpaceX. “Ці бурі призводять до нагрівання атмосфери та збільшення щільності атмосфери на низьких висотах розгортання”.

Геомагнітні бурі є результатом взаємодії між сонячним вітром – потоком заряджених частинок від Сонця – та магнітним полем Землі. Швидкість і сила бурі призвели до “атмосферного опору”, який був на 50% вищим, ніж під час попередніх запусків, йдеться в повідомленні.

Втім, землянам не варто нервувати. Супутники Starlink сконструйовані таким чином, щоб розпадатися при вході в атмосферу Землі, що означає відсутність орбітального сміття і падіння частин супутника на землю. Для інших супутників ці 40 невдах загрози також не становлять.