Тобто просто назвати дату народження, або вказати, що ви доросліше 18 років, буде недостатньо – щоб підтвердити вік, користувачу доведеться вказати дані банківської картки або підтвердити вік через сторонню службу. Такі норми передбачає новий Закон про безпеку в інтернеті, який планують подати на розгляд Парламенту у найближчі місяці. Про це пише BBC.

У разі, якщо сайти з контентом для дорослих не будуть перевіряти вік відвідувачів таким чином, на них чекатиме штраф – 10% від річного виторгу. Окрім можливості штрафувати сайти, що не дотримуються правил, регулятор зможе блокувати доступ до них у Великій Британії. А керівників сайтів можуть притягнути до кримінальної відповідальності, якщо вони не будуть співпрацювати з Ofcom (Office of Communications – британське агентство, що регулює роботу теле- та радіокомпаній, а також поштової служби).

Групи з питань безпеки дітей вже давно закликають перевіряти вік на порносайтах. На їх думку, неповнолітні надто легко отримують доступ до подібних онлайн-матеріалів. І правда, дослідження показують, що половина дітей віком від 11-13 років хоч раз дивилися порно. Експерти кажуть, що це формує в них нездорові погляди на секс та згоду на секс, наражаючи на ризик потрапити до рук ґвалтівників і, можливо, зупиняючи від повідомлень про насильство.

Оголошуючи про плани перевіряти вік відвідувачів порносайтів, міністр цифрової економіки Британії Кріс Філп сказав: «Батьки заслуговують на душевний спокій, знаючи, що їхні діти захищені від того, що не повинні бачити в інтернеті».

Раніше під дію Закону про безпеку в інтернеті підпадали лише комерційні порносайти, на яких дозволяють публікувати контент користувачів, але тепер він пошириться на всі комерційні порносайти.

Як саме перевіряти вік, компанії будуть вирішувати самостійно, але Ofcom рекомендує певні технології. При цьому уряд стверджує, що сайти не повинні обробляти або зберігати дані, що не мають відношення до перевірки віку. Попри широке використання технології перевірки віку, наприклад на сайтах азартних ігор, є побоювання, що це створить ризики для конфіденційності. Активісти попереджають, що база даних користувачів порносайтів стане величезною мішенню для хакерів-шантажистів.

Джим Кіллок з Open Rights Group, що виступає за збереження цифрових прав і свобод, заявив: «Нові правила матимуть мало практичної користі для безпеки дітей і завдадуть значної шкоди приватному життю людей. Немає жодних ознак того, що ця пропозиція захистить від відстеження та профілювання відвідувачів порносайтів”.