Компанія Lynk Global повідомила, що недавні попередні випробування її п’ятого супутника на орбіті дозволили під’єднати його до тисяч пристроїв, включаючи мобільні телефони та IoT. Випробування проводилися в п’яти країнах — Багамських островах, Канаді, Новій Зеландії, Великобританії та США — з підключенням до мобільних телефонів восьми з 10 найбільших операторів мобільних мереж у світі.

Супутник під’єднався до 6 000 пристроїв одночасно, включаючи смартфони, планшети, IoT пристрої, автомобілі, вантажівки та навіть трактори, забезпечуючи прямий двосторонній зв’язок.

Керівництво компанії вважає ці результати значним проривом у порівнянні з попередніми випробуваннями. Вони ще більше підтверджують життєздатність технології Lynk “satellite-to-cell”, що була вперше продемонстрована на початку 2020 року.

Незалежні сторонні спостерігачі надсилали текстові повідомлення через космос зі своїх звичайних телефонів. Компанія описує свою технологію як “обман” телефону, змушуючи його сприймати супутник як вежу стільникового зв’язку. Для цього на супутник встановили стек програмного забезпечення для стільникових веж. При комерційному використанні він функціонуватиме як роумінг.

Lynk тестує “5G-вежу” у космосі, яка поєднає тисячі IoT-пристроїв

Щоб вивести свою послугу на ринок, Lynk співпрацює з операторами мобільного зв’язку і функціонуватиме як роумінгова послуга, коли пристрої знаходяться поза зоною покриття стільникового зв’язку. Lynk підписав контракти з сімома операторами мобільного зв’язку, включаючи Aliv на Багамах, Telecel Centrafrique у Центральноафриканській Республіці та Unitel у Монголії. Найближчим часом буде оголошено нові партнерства.

Наприкінці цього року компанія планує розпочати надання перших комерційних послуг зі сповіщення про надзвичайні ситуації та резервний обмін повідомленнями, які вона може запропонувати за допомогою своїх поточних можливостей на орбіті.

Рівень пропускної спроможності буде підвищуватися в міру того, як Lynk додаватиме супутники, і врешті-решт збільшить їх кількість до 5000, а список послуг істотно розшириться.