Дмитро Деревицький, який є співвласником однієї з найбільших мереж електроніки «Алло», поділився у своєму Facebook роздумами, щодо анонсованої на Diia Summit програми «єСмартфон». Нагадаємо, що Президент України Володимир Зеленський пообіцяв безплатно надати вакцинованим людям старше 60 років «якісний, сучасний, швидкий смартфон».

«Начебто хороша ініціатива – нарешті, доступ до цифрових сервісів, банкінгу, держави у смартфоні, але у нас із колегами виникло кілька питань. В Україні бебі-бумерів понад 8 млн людей. Розмір ринку смартфонів за минулий рік – близько 5,2 млн штук. Тобто, на руки населенню потенційно буде видано 150% (!) річного ринку смартфонів. Це колосальний обсяг, який неминуче вийде на чорний ринок» – пише Деревицький.

Крім того, співвласник «Алло» резонно зазначає, що провести закупівлю таких смартфонів – це дуже складна задача, яка залишає відкритими безліч питань.

«Якою буде процедура вибору гаджетів та постачальників? Чи буде цей тендер чесним та прозорим? Чи будуть усі компанії допущені до його участі? Чи побачимо ми серед переможців відомі компанії чи це будуть фірми No Name, які організовані за пару місяців до тендеру? Таке мега замовлення викличе нездоровий ажіотаж серед різних лобістів, на яких, на жаль, така багата Україна» – висловив занепокоєння пан Деревицький.

Проте головною проблемою співвласник «Алло» бачить загрозу підірвати український ринок електроніки, адже отримавши на руки смартфони, люди можуть почати їх перепродавати:

«Як зробити так, щоб видані смартфони не опинилися через тиждень на вторинному ринку, минаючи оподаткування та підриваючи ринок електроніки? Припускаю, що внутрішній ринок, навіть із великими знижками, не зможе переварити даний обсяг товару і будуть організовані схеми реекспорту з країни з усіма наслідками. Як то кажуть, добрими намірами вимощена дорога до пекла. Будь-яка корисна ідея може бути перевернута та реалізована у суперечності з вихідною метою».

Дмитро Деревицький пропонує створити робочу групу, яка б розробила прозору механіку реалізації програми «єСмартфон», та знайшла відповіді на всі проблемні питання.