Згідно з підрахунками Ernst & Young та європейської асоціації Electrec, до 2035 року на дорогах Європи буде 130 мільйонів електрокарів. Про це розповідає Bloomberg.

Прогнози звіту показують, що до 2030 року європейський парк електромобілів зросте з його нинішнього стану, що становить менше ніж 5 мільйонів, до 65 мільйонів, а потім подвоїться протягом наступних п’яти років. За оцінками EY, континенту знадобиться 65 мільйонів зарядних пристроїв для зарядки цих автомобілів, вантажівок і автобусів, причому 85% розеток будуть встановлені вдома:

До 2035 року Європі знадобиться ще 65 млн зарядних станцій для електромобілів та $134 млрд інвестицій в інфраструктуру

Швидке впровадження в Європі електромобілів ставить перед постачальниками комунальних послуг два великі завдання. По-перше, побудувати мережу з 9 мільйонів зарядних пристроїв вздовж доріг, на робочих місцях та в центрах зарядки автопарків. Згідно з останніми даними BloombergNEF, по всій Європі встановлено близько 445 тисяч загальнодоступних зарядок.

“Нам знадобилося 10 років, щоб встановити 400 тисяч зарядних пристроїв, — каже Серж Колле (Serge Colle), глобальний лідер у сфері енергетики та ресурсів EY, — тепер нам потрібно буде встановлювати приблизно 500 тисяч щороку до 2030-го та приблизно по одному мільйону між 2030 й 2035 роками”.

За підрахунками EY, на це піде $62 мільярди, а ще $72 мільярди потрібно буде для встановлення 56 мільйонів зарядних пристроїв для особистих зарядок.

“Значно дешевше побудувати занадто багато сьогодні та мати необхідний буфер, ніж чекати й запізно дізнаватися, що нам не вистачає”, – каже генеральний секретар Eurelectric Крістіан Рубі (Kristian Ruby).

Збільшення виробництва електромобілів збігається зі збільшенням виробництва відновлюваної енергії, електрифікацією опалення та зміною погодних умов. “Вкрай важливо, щоб ми не сиділи склавши руки й не чекали, адже це десятиліття роботи”, — каже Рубі.

По-друге, окрім нагляду за встановленням мільйонів зарядних пристроїв, європейській комунальній галузі потрібно буде керувати підвищеним навантаженням на мережу. Згідно з розрахунками EY, уздовж шосе, де водії очікують швидкої зарядки, електромобілі можуть збільшити пікове навантаження на 90%. Щоб керувати цими стрибками, за словами Колле, знадобляться вбудовані сонячні системи та системи зберігання енергії на зарядних станціях.

У міських житлових умовах EY очікує, що попит на тарифи зросте ввечері, коли водії повертаються з роботи. Це спричинить потенційне збільшення пікового навантаження на 86%. Щоб згладити ці піки, постачальники електроенергії повинні будуть заохочувати водіїв заряджатися в не пікові години та повертати електроенергію від автомобільних акумуляторів в мережу. А це означає, що і вдома, і в автомобілях знадобляться можливості двосторонньої зарядки. Як вказується у звіті, завдяки таким пом’якшенням комунальні підприємства зможуть зменшити стрибки навантаження від електромобілів більш ніж на п’яту частину.