Електричний літак української компанії «Аеропракт», Aeroprakt-20e здійснив перший випробувальний політ на аеродромі неподалік від Києва. У небо машину підняв головний конструктор компанії Юрій Яковлєв.

Aeroprakt-20e – це модифікована електрична версія ультралегкого літака Aeroprakt A-20 Vista зі штовхаючим гвинтом. Версія з ДВЗ вперше піднялася у повітря ще у 1991 році, а з 1993 року виробляється серійно. Характеристики електричної версії поки що не розголошуються, але відомо, що вона оснащена повністю електричною силовою установкою та акумулятором, якого має вистачати на 40 хвилин польоту. Версія з ДВЗ має місця для пілота і пасажира та може розвивати швидкість до 150 км/год.

Компанія «Аеропракт» була заснована у 1991 р. Юрієм Яковлєвим та Олегом Литовченко, конструкторами ОКБ імені О. К. Антонова. Станом на 2018 р. компанія виготовила більш ніж 1000 літаків 10 різних моделей. Одна з останніх моделей, легкий Aeroprakt A-32 Vixxen, продається у понад 30 країнах світу.

Коротке відео з Aeroprakt-20e з’явилося на TikTok-каналі Plane.ukraine. До кінця лютого «Аеропракт» викладе повноцінне відео випробувань на YouTube. Сподіваємось, тоді ж стануть відомі й технічні характеристики літака.

@plane.ukraine Сенсация!!! Первый украинский электросамолет!!! #отвинта #авиашкола #planeukraine ♬ оригинальный звук – Plane Ukraine (плейн юкрейн)